Gå til sidens hovedinnhold

Dette er en skole i å bryte ned en ungdom og få han over på Nav

Artikkelen er over 3 år gammel

Advarsel: Ikke søk yrkesfag, råder Synnøve Martinsen, frustrert mor.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ikke søk på yrkesfag! Det er ikke lærlingplasser til mer enn noen få. Du konkurrerer om lærlingplasser på lik linje med jobbsøkere. Klarer du ikke å skaffe deg lærlingplass, så risikerer du å stå uten vitnemål fra videregående skole. Dette burde stått som advarsler på informasjonen man får utdelt når det gjelder yrkesfag.

Så er vi her igjen – uten lærlingplass! I runde nr. 2.

Min sønn som ikke er så begeistret for skolen, valgte yrkesfag fordi han ikke er så glad i å lese og skrive. Gjennom barneskolen hadde han en eldre, humørløs frøken som foretrakk de elevene som fargela innenfor strekene, og hadde lite til overs for dem som kastet snøball utenfor blinken. At han har fått avsmak fra skolen er ikke bare hennes feil, men hun har vært en bidragsyter. Nok om det.

Han ville raskt ut av skolen og i arbeid. Så han valgte yrkesfag. To år undervisning på skole – så to år i lære. Høres prima ut. Snart ut i jobb – komme videre i livet. Komme i gang med livet.

Poden starter med blanke ark og gjør det helt greit første og andre år på vgs. Han har – og har aldri hatt – noe fravær og trives godt. Han har valgt Lager/logistikk. Nå skal han ut i praksis. Det går også fint. Så kommer tiden for å søke seg ut i lærlingplass. Han søker og søker. Får kommet i et par, tre intervjuer, men nei. De har funnet en annen kandidat. Han er for ung – fyller ikke 18 før ut i desember. Ja, dette er en av grunnene han får avslag på. Avslag igjen og igjen. Slik gikk året 2016/2017. Sende søknader – få svar om at plassen var tatt, eller ikke få noe svar i det hele tatt.

Taper dobbelt uten lærlingplass

Et artig faktum er at når du ikke er ute i lærlingplass etter normal progresjon, så senkes beløpet som følger deg som lærling inn i bedrift. Du blir altså mindre attraktiv å ta inn. Mindre penger følger med deg. Så om du ufrivillig står uten lærlingplass, så taper du dobbelt. Du blir satt et år tilbake, og du får en enda tøffere kamp om å få lærlingplass fordi bedriften får mindre støtte for å ha deg i arbeid. Dette er en underlig ordning. Et spark til en som allerede ligger nede.

Vel, videre på vår ferd inn i elendigheten:

Høst 2017 så starter min sønn på IKT og har gått et år ferdig nå snart. Nå skal han på nytt søke om lærlingplass. Han interesserer seg for data og søker IKT fordi det skulle være en storsatsing på IKT i kommunene hadde vi hørt. Økte sjanser for lærlingplass, tenkte vi. Han søker og søker og har så langt fått kommet kun i ett (!) intervju – til Ski kommune. Vi ser håpefullt frem til intervjuet. Men nei. En annen har fått plassen. Det opplyses i avslaget at det var 104 søkere til stillingen. Hva? 104 søkere til en lærlingplass i IKT i Ski kommune? Det er jo fire ganger så mange som går IKT-linjen her? Og jeg har fått vite at kun to (inkludert min sønn) fra klassen har søkt der. Hvem er disse andre 102? Ikke fra dette årskullet elever fra vgs. som søker lærlingplass i alle fall! Kan det være alle de fra tidligere årskull som fremdeles søker? Hvem er de 102?

Får ikke det han har krav på

Det er altså slik at han ikke får den videregående opplæringen han har krav på i henhold til norsk lov. Dette er kritisk! Jo da, han kan få plass på Påbygg til høsten igjen – det er et superhardt leseår som alle rådes fra å ta om du ikke er skolesterk. Da må man ta igjen det man ikke har hatt undervisning i yrkesfag. tre års teori på ett år. Men dette er jo ikke et reelt tilbud til en som er svak i dette! Det er jo derfor han har valgt en annen vei.

Som mamma revner jeg i sømmene av dette opplegget! Jeg ser hvordan min sønn som ikke akkurat strutter av selvtillit fra før, mister enhver tro på at han noensinne skal få seg jobb og en normal tilværelse. Dette er virkelig en skole, ja! En skole i hvordan bryte en ungdom ned og få ham over på Nav.

Hvorfor har ikke de videregående skolene med yrkesfag faste avtaler med bedrifter, så lærlinger får fullført den utdannelsen de har startet på? Hvorfor skal det være en konkurranse for å få lærlingplass? På andre linjer, som SSP, må man søke, men man må ikke konkurrere med hele Norge for å studere sitt tredje år. Hvorfor må de som tar yrkesfag gjøre det?

Slik det er nå, så kan til og med dem som er registrerte som lærebedrifter la være å ta inn lærlinger om de av en eller annen grunn ikke ønsker å ta noen inn det året. Dette er helt hårreisende.

Så jeg råder derfor alle til ikke å søke yrkesfag Da er det store sjanser for at du står uten lærlingplass og i ytterste konsekvens – uten vitnemål. Og da har du ikke mye å stille opp med når du skal søke jobb i dagens samfunn.

Jeg er svært skuffet over at det ikke har kommet klarere frem hvor vanskelig det er å få lærlingplass. At man konkurrerer på lik linje som når du søker jobb. Og at du må være: sulten på å prestere, initiativrik, elske utfordringer, være selvstendig, over gjennomsnittet interessert, ha arbeidserfaring osv. osv. som det står i annonsene. Herregud! Du skal ha selvtillit og guts når du søker på de annonsene som 18–19 åring uten arbeidserfaring.

Ingen sier noe om disse problemene på informasjonsmøtene man har i forkant av skolevalgene og jeg føler at vi er grundig lurt! Opplæringskontorene rosemaler situasjonen på informasjonsmøtene og sier ingenting om hvor vanskelig det egentlig er. Og mens jevnaldrende som går SSP raser av gårde og er i gang med studier på universitet og høyskoler, så sitter sønnen min fast i 2. året på yrkesfag og kommer ingen vei. Det snakkes altfor lite om dette problemet og det må gjøres noe med dette nå!

synnøve martinsen

mamma til gutt omtalt i tekst

Langhus


Kommentarer til denne saken