1593 unge faller fra

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevForskjellene i Norge øker. Denne uka kom nye tall som viser at 1593 unge i Akershus står helt uten videregående utdanning eller jobb. Det finnes ikke egne tall for Follo, men det er sikkert at det er flere hundre unge her hos oss som har en vanskelig framtid foran seg om de ikke får hjelp.

Muligheter for alle

Vi har et felles ansvar for å sikre alle like gode muligheter til å lykkes. Vi vet at mange av disse som faller fra ikke gjør det av vond vilje. Mange sliter psykisk, de kan ha vond familiebakgrunn, eller kan ha blitt mobbet.

Vi svikter disse unge om vi ikke gir dem muligheten til å reise seg.

Oppfølgingstjenesten gjør en viktig jobb med å hjelpe så mange som mulig, men helst skulle de hatt hjelp før de falt ut av skolen – ikke etterpå.

Vi trenger dem alle

Om vi vil bygge et Norge med like gode muligheter for alle trenger vi alle gode krefter. Hver eneste ungdom som skyves ut har evner og kunnskaper vi kan bruke i fellesskapet.

Vi kan lett gå i fella og tenke at de som stryker og dropper ut ikke har kompetanse vi kan bruke. Husk da at Albert Einstein strøk i matematikk. Ofte er det ikke de unge som er problemet, det er hvordan de blir møtt i en skole med altfor få ressurser.

Ekspertene i SSB sier at hver ungdom som dropper ut av skolen koster samfunnet 1,4 millioner kroner. Om det stemmer taper vi i Akershus over 2 milliarder kroner på at vi ikke har fått disse unge med. Tenk om vi i stedet kunne bruke ressursene deres til det beste for oss alle. Om de får utdanning og jobb vinner vi alle.

Mulighet til å lykkes

Kristin Halvorsen (SV) startet oppfølgingstjenesten i 2013 for å hjelpe unge som skyves ut av skolen til å få utdanning og arbeid. Siden da har tusenvis av unge fått hjelp.

Men målet må være å stoppe det før det har gått så langt. Vi må slutte å tenke brannslukking, og heller tenke at skolen skal være så god at alle kan lykkes. Vi må ha en skole som utjevner forskjeller og lar hvert enkelt barn utvikle sitt potensiale.

Mange ting må på plass for å få til dette, men det viktigste er en ressursnorm med rett til flere lærere i skolen. Maks 15 elever per lærer 1-4. trinn og maks 20 elever per lærer 5-10. trinn. Det vil gi læreren tid til å se hver enkelt elev, og til å gi dem den oppfølgingen de trenger.

37.000 ferdig utdannede lærere jobber ikke som lærere. Hovedgrunnen til at de ikke er lærere er at de mener det er for store klasser, sier de selv. La oss sette denne reservestyrken i sving så vi kan sikre alle unge like gode muligheter til å lykkes.

Ta kampen mot forskjells-Norge

Forskjellene i Norge øker. Jeg vil at alle skal ha like gode muligheter til å lykkes. Da trenger vi et nytt flertall på Stortinget.

SV tar standpunkt for at alle elever skal få bli den beste de kan bli, og at ingen skal skyves ut av skolen.

gangen. En dag er de forhåpentligvis overflødig, men inntil videre: Tusen takk!

Nicholas Wilkinson

1. kandidat til stortinget, Akershus SV

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags