– Viken er en god løsning

OM VIKEN: – At etablering av Viken er en skandale tar jeg avstand fra, skriver fylkespolitiker Gunnar Melgaard.

OM VIKEN: – At etablering av Viken er en skandale tar jeg avstand fra, skriver fylkespolitiker Gunnar Melgaard. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

La oss få oppgavene på plass så blir Viken en god løsning for innbyggerne.

DEL

Dagens fylkesinndeling bygger på amtsstrukturen fra 1844. Det er med stor interesse jeg leser diverse innlegg mot at regjeringen går inn for en ny regionsreform og slår sammen fylker. Alt fra hvor det nye hovedkontoret i Viken skal plasseres til en meningsløs sentralisering ved at det flyttes 5 000 statlige arbeidsplasser og oppgaver til de nye fylkene. Mye har vel endret seg kommunikasjons- og oppgavemessig siden amtsstrukturen. Oppgavene nærmest innbyggerne og til et politisk nivå bør være en løsning mange partier er positive til.

Forsøkte

I 2010 forsøkte den rød/grønne regjeringen seg med å innføre en ny regionsreform. Det ble spekulert i hvor mange regioner det skulle etableres. Resultatet den gang var at en del dårlig vedlikeholdt veier ble nedklassifisert til fylkesveier. At dagens regjering tar opp hansken med å ville iverksette en ny regionsreform krever honnør.

Det som hadde gjort oppgaven noe enklere, hadde vært om de nye oppgavene til de nye fylkene hadde vært på plass. Ekspert utvalget har lagt frem et godt begrunnet forslag om at en god del statlige oppgaver skal overføres til fylkene og til et politisk nivå. Noen påstår at overføring av ansvaret for de nye oppgavene er en sentralisering. Det gjenstår å se om dette innebærer det.

Riktig grep

Jeg mener at det er et riktig grep å overføre en del oppgaver fra administrasjon til et politisk nivå.

At etablering av Viken er en skandale tar jeg avstand fra. Er det virkelig noen som har tro på at dette hadde skjedd frivillig. Det er mye av de samme utfordringene Buskerud, Østfold og Akershus har ved å være så tett på Oslo. Jeg nevner arbeidsmarked, areal, infrastruktur og utdanning som kanskje de viktigste. Det burde være store muligheter for at en redusering av antall fylker innebærer betydelige effektivitets gevinster og en mer ensartet behandling av innbyggerne.

Stortinget har to ganger behandlet regionsreformen og vedtatt at Østfold, Buskerud og Akershus skal slå seg sammen til Viken. Enkelte påstår at dette blir et stort fylke fra Halden til Hallingdal, Viken blir det sjette største fylket når det gjelder areal, men har flest innbyggere nesten 1,2 millioner. Da stiller jeg meg spørsmålet hva er utfordringen med dette? At AP som et ansvarlig parti, ikke respekterer stortingsflertallet og en demokratisk beslutning er skuffende. Et parti som er for en regionsreform, men har så langt ikke kommet med et forslag til løsning.

La oss få oppgavene på plass så blir Viken en god løsning for innbyggerne.

Gunnar Melgaard, Fylkespolitiker Akershus

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags