Oppløs Viken-regionen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Regjeringen vil slå sammen Akershus, Buskerud og Østfold med tvang. Det blir en hovedstadsregion uten hovedstaden, uten nye oppgaver og uten nye midler. Regionreformen har feilet.

Om du skal skape god forandring må du vite hvilke problemer du skal løse før du serverer løsningen. Regjeringen har startet i feil ende. De foreslår tvangssammenslåing av fylkene, men har fortsatt ingen svar på hvorfor.

Uten nye oppgaver eller midler blir det en reform uten innhold. Det er bare streker på et kart. Når de i tillegg presterer å glemme Oslo henger ikke engang regionen vår sammen.

Oppgaver må løses

Vi trenger bedre buss- og togreiser i Follo, og vi trenger bedre sykehus. Dette er viktige oppgaver som kunne vært løst bedre på regionalt nivå enn i dag.

Vi trenger flere busser og tog, prisene må ned og rutene må bli bedre. Men de fleste av oss reiser inn mot Oslo, ikke mot Buskerud. Om vi skal ta tilbake kontrollen over Ruter og sikre at våre behov møtes må Oslo være med i regionen, hvis ikke løser den ikke problemene våre.

Siden helseforetakene startet har det blitt ansatt flere i administrasjonen enn leger, sykepleiere og helsefagarbeidere. Det er et stort behov for å få sykehusene tilbake til demokratisk kontroll. Om dette var målet med regionreformen kunne vi fått bedre sykehus som resultat. Men regjeringen støtter fortsatt de byråkratiske helseforetakene og uten Oslos sykehus vil det være et umulig samarbeid for oss.

Det finnes grunner til å samarbeide bedre. Dessverre har ikke regjeringen gjort noe for å løse de faktiske problemene. I stedet har de startet en papirmølle uten mål og mening.

Det er en tapt mulighet.

Oslo må med

Det særeste med den nye regionen er likevel at den ikke engang henger sammen. Den skal strekke seg fra Geilo til Halden og dekke hovedstadsområdet – men hovedstaten skal ikke være med.

Ingen har fått noe svar på hvorfor Oslo er fredet, men alle er enige om at det blir meningsløst uten Oslo. En skulle nesten tro Høyre og FrP forsøker å lage dårlige regioner med vilje. De ønsker i programmene sine å legge ned hele regionsnivået.

Start på nytt

Det kan godt hende at det er riktig å lage større regioner. Men da må det gjøres skikkelig. Vi må starte med hvilke oppgaver som skal løses og bygge regionene etter det. Et godt sted å starte vil være med bedre kollektivreiser og bedre sykehus.

Regionreformen har blitt en papirtiger uten innhold. Høyresiden vil bruke tvang, men kan ikke svare på hvorfor.

Den sære konstruksjonen region Viken bør splittes opp igjen. Fylkene bør bestå. Om vi skal ha en reform må den løse faktiske problemer og bygges på samarbeid og frivillighet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken