Ta deg en brøytebolle

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Når det snør i Follo er brøytemannskapet ute seint og tidlig. De står på. De gjør sitt beste. De fortjener en takk – ikke utskjelling, skriver ansvarlig redaktør Martin Gray i denne lederen.

DEL

LEDER Du som svetter over snøskuffa, og slår den i brøytebilen når den lemper snø inn på tomten din. Du som setter på Caps Lock og hamrer i vei på tastaturet i Facebook-gruppen «Hva skjer i Ski?» og dess like. Du som vrenger forbi brøytebilen på veien og gir sjåføren fingeren. Du som kaster deg på klagekoret på i sosiale medier, og hisser deg opp over at det ligger snø på fortauet / i veien / på hovedveien/ i sykkelfeltet (stryk det som ikke passer). Dette er til deg.

Ta deg en bolle. Tygg sakte. Pust med magen.

Sånn.

Så kan vi klargjøre noen helt fundamentale forutsetninger, før vi går videre:

Vi bor i Norge.

Det er vinter.

Når det er vinter i Norge, så snør det fra tid til annen.

Det snør hver eneste vinter.

Har du problemer med disse rammene, er det lurt å ta konsekvensen av det. Det er mange steder på kloden det ikke snør om vinteren.

La oss si at du blir. Og det snør. Skal snøen fjernes fra et sted, så må den fysisk flyttes på (med mindre det bli bråvarmt og snøen smelter). Fra en nedsnødd vei må snøen dyttes ut til siden. Noen steder betyr det at den havner på fortauet. Måker man vekk snøen fra fortauet først, vil snø fra veien likevel havne der når veibanen brøytes. Det betyr at man må fjerne snøen fra fortauet igjen. Dobbeltarbeid har alltid vært dustearbeid.

Når det snør i Follo, snør det over hele Follo. Siden det sannsynligvis ikke er 20 varmegrader, blir snøen liggende. Og den kan ikke fjernes samtidig fra alle steder. Brøytemannskapet må starte et sted, og jobbe seg gjennom veinettet. Bor du i en liten sidevei er du dessverre ikke viktigst i verden når snøen skal bort. Smør deg med tålmodighet.

Når det snør i Follo er brøytemannskapet ute seint og tidlig. De står på. De gjør sitt beste. De fortjener en takk – ikke utskjelling. De gjør hverdagen vår bedre, så ikke gjør deres dårligere. Dårlig oppførsel har aldri vært greit. Ikke start nå.

Ta en bolle til, om du vil.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags