Et knallbra eller knalldyrt sentrum?

LIV: Nedre torg, slik det så ut under «Skiliv» i 2017.

LIV: Nedre torg, slik det så ut under «Skiliv» i 2017. Foto:

Av

Innlegg skrevet av Jan B.M. Strømme fra Langhus.

DEL

LeserbrevDen siste halve måneden har det vært en rekke presseoppslag om Ski sentrum. ØB har vist bilder av tomme gater og steder og informert om uteblivelse av tidligere idéer. Som det ikke har blitt noe av. Alle ser imidlertid ikke like trist på problemet. I alle fall ikke om man tar fremtiden til hjelp. Senest i ØB 11. februar 2019 hadde Morten Ellingsen, Ski Ap, et engasjert innlegg: «Ski sentrum blir knallbra!», hvor budskapet var noe i retning av at det er i søkk og kav av «virkelige kreative, engasjerte og ivrige innbyggere» som «skal handle, leke, jogge, gå på kafé, slappe av og leve livene sine i sentrum». Og det er midt i blinken fordi i «fremtidens Ski blir det ikke langt mellom lekeplasser, benker, små torg og alle de andre gode ideene, som kommer til å berike bylivet».

LES OGSÅ: Ski sentrum ligger nå i arkitektenes hender

LES OGSÅ: Bjørn Arvid Prytz frykter at Ski sentrum vil dø ut 

Lårbensbrudd

Dette tilbudet til Skis ca 32.000 store befolkning treffer mennesker hvor ca 32% er 0-24 år gamle. Ca 27% er 25-44 år. 45-64 gruppen utgjør 28% og de resterende 13% er fra 65-100+ år. I tidligere presseoppslag, i fjor og tidligere år, har fokus vært på kommunens bestrebelse på å få vekk bilene gjennom bruk av gjennomkjøringsforbud, redusering av alternative avlastnings veier, lav hastighet og fjerning av parkerings muligheter. I den siste tiden har fokus på fremkommelighet tross, snø, salt og is og sikkerhet for fotfolk, altså for de som etterlever å ta beina fatt, blitt fjernet. Resultatet er at sjansen for å komme dit man skal blir redusert, men sannsynligheten for å havne på sykehus med f.eks. lårbensbrudd øker til gjengjeld dramatisk. Men pytt, hva spiller det for noen rolle for «kommunen har satt av midler til en ordentlig utvikling av Nedre Torg i Ski», skriver Ellingsen. Hvor mye penger er det som er satt av?

LES OGSÅ: 7 grunner til at Ski Sentrum blir knallbra!

Tidligere Ski-ordfører Tuva Moflag om sentrumsdebatten: – Få ut fingeren 

Biblioteksflytting

Er det i dette fondet pengene, som nå skulle vært brukt til å holde Nedre Torg og det øvrige Ski sentrum isfritt og antisklisikret, har havnet? Er det særlig troverdig at når man i dag ikke klarer å holde skikk på torg og fortauer så skal man klare det i fremtiden når vedlikeholdsarealet er blitt mangedoblet? Hvilken alders del av befolkningen er det man håper skal redde Skis uterom og handelsnæringer på utsiden av storsenteret. Er det alle de som sykler fra Langhus eller alle de som er avhengig av bil, men som ikke får parkert gratis andre steder enn på storsenteret? 13% gruppen kan det neppe være uansett hvor de måtte bo, for de fleste er blitt pensjonister som får sin pensjon underregulert og derfor ikke har penger til å redde noe som helst. Men det kunne jo være fint i dag for pensjonistene å kunne kjøre til torget og gå til biblioteket og låne bøker gratis. Om det da kunne la seg gjøre uten risiko for å brekke lårhalsen grunnet manglende kommunale penger til antisklisikring. Med fremtidig flytting av biblioteket og parkering blir det altfor langt og antagelig enda farligere å gå. Så da blir det nok best å bare glemme Ski sentrum.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags