Mandag ettermiddag var jeg gjest i NRKs program «Dagens», hvor jeg skulle snakke litt om Follobanen. Det har blitt noen slike samtaler i det siste. Jeg skal innrømme at jeg var i tvil da jeg skulle sette meg på toget. Jeg ble i programmet spurt om hvordan jeg opplevde å ta Follobanen i dag, og da svarte jeg som rett var, det var som første gangen man sto i køa på Tusenfryd for å ta karusellen Speedmonster.

Riktignok var jeg litt skeptisk etter å ha fått NTBs pushvarsel noen timer tidligere om at det var trøbbel på banen allerede første pendlerdag, men jeg tok sjansen, satte meg på, og svisjet inn i ellevill fart til Oslo. Jeg må si at Follobanen rett og slett var en opplevelse. Jeg må si at jeg har gått fra å være skeptisk til å bli veldig imponert.

I etterkant av skandalen, som noen sikkert vil kalle det, i desember, hvor banen stengte ned bare få dager etter åpning, har det blitt svidd av mye penger på reparasjoner. En oppvask etter saken må komme, og det er mange spørsmål som krever svar. Jeg skal ikke gå så mye inn på denne prosessen, men jeg må si at jeg må skrive at jeg synes Bane Nor har prioritert riktig her – få banen opp og stå igjen, og så får oppvasken komme i etterkant. Det er jeg trygg på at den gjør. Det viktigste er ikke å rulle hoder, slik jeg ser det. Det viktigste er å lære av dette, slik at man ikke havner i en slik situasjon igjen. Men den oppvasken får de store damer og herrer ta. Det er nok mange som sitter igjen med mange spørsmål som krever svar. Jeg har ikke tenkt å foreslå noe eller komme med noen innspill på den prosessen, for å si det sånn.

Men så til den andre tanken som har slått meg før, og som slår jeg igjen. 12 minutter etter at jeg satte meg på toget i Ski, var jeg inne på Oslo S. Jeg brukte med andre ord mye kortere tid fra Ski inn til Oslo sentrum enn mange som bor innafor bygrensa bruker. Follobanen bringer Ski tettere til Oslo, men også Oslos mange fristelser tettere på Ski.

Her kan det ligge en stor utfordring. Kanskje en av de største.

Les også

Velkommen tilbake til Follobanen

Ski som by utvikler seg i en rasende fart, men samtidig blir også Oslo en enda større «konkurrent» i kampen om folks tid og penger. I dragsuget av Follobanen kommer boliger, nye spisesteder, forretningstilbud og andre ting her i Ski, men dette vil aldri kunne konkurrere ut mangfoldet i tilbudet i Oslo. Oslo har blitt en utrolig hyggelig by å farte rundt i, og man skal ikke se bort fra at mange i mye større grad kommer til å bruke Oslo fremover.

Infrastrukturen kommer til å vokse i Ski og i Nordre Follo forøvrig. Det samme også med de mange tilbudene av forskjellig art. Det hjelper ikke hvis dette blir spøkelsesbygg hvor vi bare bor. Nå er det opp til oss som bor her å ta ansvar for at veksten i tilbudet også fører til at vår etterspørsel og bruk øker. Det hjelper ikke å bygge alskens nye bygg og komme med alskens nye tilbud hvis vi bare svisjer inn til Oslo hver gang vi skal ta ei øl eller spise en matbit, se på konsert eller ta en trasketur.

Vi må bli den innpåslitne lillesøstera her ute i Nordre Follo, og verne om våre egne tilbud også, samtidig som vi bruker Oslo. Det vil ikke mangle på nye ting å gjøre eller å spise her i årene som kommer. Vi må dog bruke det, og være vårt ansvar bevisst. Oslo blir i enda større grad vår nærmeste nabo, og vi kan ikke utkonkurrere den store byen, men vi kan markere oss. Der har vi alle et ansvar.

Oslo blir vår kanskje største konkurrent på flere måter fremover. Vi kan ikke sove her. Vi må være på. Nå!

En annen ting som er gledelig i dag, er økningen i togtilbudet på Østfoldbanen. Dette er noe det kanskje ikke snakkes om i det store og hele bildet. Dette handler ikke bare om elleve eller tolv minutter mellom Ski og Oslo – det samla pendlertilbudet for togpendlere blir bedre også for de som bor på Kolbotn, Vevelstad, Oppegård, Greverud, Myrvoll og Rosenholm. Dette er vel så viktig. Ski er hovedstaden i Nordre Follo. Det er naturlig at den tar den største pakka, men etter gjenåpningen av Follobanen, har også de nordlige delene av Nordre Follo plutselig blitt mer attraktiv.

Vi får håpe at dagens signalfeil og togtrøbbel på mårraskvisten på Follobanen bare var en liten, kjip bagatell. Jeg har fått fornya tru på at Follobanen blir en stor glede for oss som bor på det sentrale Østlandet. Sluttregninga er langt fra billig, men jeg tror at når vi vil se dette i den store sammenhengen om noen år, så var det verdt investeringa.

Bare ikke glem Nordre Follo.