NORDRE FOLLO: Det er rett og slett fantastisk deilig at det skjer ting og tang igjen ute i distriktet vårt, etter flere år med pandemi og elendighet.

Denne helgen er det mye moro å oppleve i Nordre Follo, både av det spreke slaget og av det hyggelige slaget.

Løpsfest

Lørdag blir det igjen løpsfest på Greverud når Oppegårdmila er tilbake. Lørdag 11. juni er arrangørene nok en gang klare til å ønske både løpere og gåere velkommen til en skikkelig løpsfest – i det som ser ut til å bli et ganske så perfekt løpevær.

Deltagerne kan melde seg på Micromila på 500 meter, Minimila på 2,0 km, Halvmila eller Oppegårdmila, som altså er på én mil. Tidligere har det vært med opptil 600 store og små løpere.

– Vi prøver å gjøre det til en hyggelig familiesak, forteller Knut Oppegaard, lokalpolitiker og løpsentusiast i et ØB-intervju denne uka.

– Det blir nok ikke deltagerrekord i år, men vi skal laget et hyggelig arrangement for de over 150 som er påmeldt. Og så kommer det helt sikkert en god del etteranmeldelser, sier Oppegaard i intervjuet, som du kan lese ved å følge denne lenka:

Hardtslående aften

Dersom du er på Kolbotn lørdag 11. juni mellom klokken 17.00 og 23.55, kan du få med deg den lokale metallfestivalen Hellbotn, som foregår i Kolbens sal 4.

Flere band står på scenen, og du kan oppleve Dold Vorde Ens Navn, Tilintetgjort, Stykin og Higgs Boson.

Det blir også uteservering med DJ Metalbastard og DJ Snowflake.

Klart for messe

I regi av Follo HK vil det bli noe for både store og små når det til helgen arrangeres Follos største bil og caravanmesse i Vinterbro ishall.

De aller fleste Bil-forretningene i Nordre Follo vil være på plass. Det betyr at man vil kunne få se og kjenne på rundt 40 biler under helgens messe.

Morten Gåseide er en av arrangørene. Han kan ikke huske sist gang noe lignende ble arrangert i vårt område.

– Det har vært noen små arrangement, blant annet under Halm-festivalen. Jeg tror imidlertid vi må tilbake til slutten av 90-tallet sist gang en slik messe som dette ble holdt i Follo. Dette er jo perfekt. Alle vi som er med her skal jo samme vei, sier Gåseide.

Messen vil være åpen fra kl. 1000–1600 på lørdag, og kl. 1200–1800 søndag

Klart for ung festival

Etter tre års pause er det igjen klart for Follofestivalen. Follos største rusfrie barne- og ungdomsarrangement skal fylle Ski sentrum med liv.

Søndag 12. juni blir det full fart på Rådhusplassen i Ski. Etter tre lange år er det endelig tid for Follofestivalen igjen.

– Follofestivalen har etablert seg som et begrep. Vi holder på ønsket om at Follofestivalen skal bli en av regionens største rusfrie festivaler for barn og unge, og dermed også bli Skis største rusfrie barne- og ungdomsarrangement, forteller arbeidsleder Eline Killerud ved Kjeller'n fritidssenter til ØB.

Dette blir den sjette utgaven av Follofestivalen. Årets festival utvides med enda flere aktiviteter og moro for barn og unge. Det blir både ansiktsmaling, hoppeslott, rodeo, hinderløyper, klatretårn, body-zorb (der du går eller ruller inne i en stor, oppblåsbar ball), hoppesklier, piratbåt og mye mer.

Arrangerer bygdedag

Et annet arrangement, som dog ikke har løping, men som er kjempehyggelig og som er tilbake, er Bygdedagen i Kråkstad.

Endelig er det igjen klart for bygdedag og hygge for alle i Kråkstad. Dette skjer søndag den 12. juni 2022 mellom klokken 12.00 og 16.00. Arrangørene opplyser på sin Facebook-side at de har over 20 utstillere i år, med alt fra håndverk, kunst, mat, stauder og til andre produkter. Det blir husdyr, grilling, snekring, lesestund for barna, birøktere, fotografering og mye annet, så her er det bare å glede seg.

Her kan du se en bildeserie fra arrangementet for tre år siden.

Bildeserie

Stort trøkk på bygdedagen i Kråkstad

Noen flere (gratis) tips

Men det er ikke bare arrangementer man kan kose seg med i Nordre Follo denne helga, så ØB gir deg derfor også noen andre tips på veien over ting du kan bruke tiden på i helga Vi i ØB elsker å gå tur i nærmiljøet vårt, og deler gjerne våre gode turtips med deg. Tur er både moro og gratis, og det er mange, lokale perler du kan dra til.

Du trenger ikke være Lars Monsen eller topptrent for å ta noen av disse turene. Vi vil selvfølgelig sette på ei kartnål slik at du enkelt kan finne frem.

1. To tårn

I Nordre Follo er det to, flotte utkikkspunkter, nemlig Branntårnet og Hjellsåstårnet. Branntårnet på Grønliåsen er 19 meter høyt, mens Hjellsåstårnet er tolv meter høyrt. Herfra har du utsikt i alle himmelretninger, og det er heller ikke langt å gå fra parkeringa til noen av de to tårnene.

For å komme deg til Branntårnet på Grønliåsen, anbefaler vi deg å parkere ved Tårnåsen skole og gå ut derfra. Hjellsåstårnets beste utgangspunkt er fra Granerud skytebane i Kråkstad. Begge turmål har flotte turstier overalt, og er heller ikke langt fra der du setter fra deg sykkelen, eller bilen dersom du skulle måtte kjøre.

Branntårnet på Grønliåsen

Her ser du et bilde på Branntårnet på Grønliåsen, som Per Ulv Haukeland har reist med sine egne hender og midler. Fra tårnet kan du se i alle himmelretninger. 


Tårnet er 19 meter høyt, men har flere etasjer du kan velge å gå opp i.

Hjellsåstårnet

I Gaupesteinsmarka finner du Hjellsåstårnet, som er et tolv meter høyt utsiktstårn, lett tilgjengelig for alle.


Utsikten er rett og slett magisk herfra på en solskinnsdag.

Det som faktisk også er interessant, er at disse to tårnene er plassert slik i marka at på en solskinnsdag, kan du se bort på hverandre i tårnene med en kikkert.

Det kreves ikke noe spesielt utstyr for denne turen, men ta med deg en god matpakke og litt drikke. Gode sko er alltid en anbefaling, men ingen av disse turene er mer krevende enn at du klarer deg fint med et par enkle sko.

Du kan lese mer om Hjellsåstårnet i Birger Løvlands turtips for området ved å følge denne lenken, og vi vil også anbefale deg å lese denne ØB-reportasjen, som gir deg litt bakgrunn for det enorme arbeidet Per Haukeland la ned i tårnet i sin tid.

2. Ingierstrand

Gamle Ingierstrandvei er full av flotte turmål, som Bestemorstranda, Bekkensten, Mjøsekken og så videre, men den virkelig storpelen er Ingierstrand.

Så vidt vi har fått med oss, er det rundt 14–15 grader i vannet akkurat nå, så bading er nok for de tøffeste, men dersom du lar deg friste, er det både sandstrand og stupetårn på opptil ti meter der.

En ting du bør tenke på om du skal til Ingierstrand, er at stedet er lite tilgjengelig kollektivt, og det er heller ingen kioskvirksomhet der nå, så ta med deg det du måtte trenge av niste og lignende – det er et stykke til nærmeste serveringssted. Og apropos det – hva med en tur til Svartskog kolonial i samme slengen? Det er ikke veldig langt unna, og da kan du også samtidig nyte en fin tur langs den nydelige sjølinja på Svartskog, med utsikt over til Nesodden over Bunnefjorden.

Den flotte stranda

Her ser du Ingierstrand en deilig forsommerkveld i 2022. Dette stedet bærer dessverre litt preg av forfall, men har samtidig et historisk sus over seg. 


Dårlig vedlikehold, til tross, så er Ingierstrand Bad et nydelig sted for hele familien, med alt fra sandkos til bading for de aller tøffeste.

Ingierstrandveien 27 er den formelle adressen til Ingierstrand. Vi legger ved et lite kart her, og gir deg samtidig et par andre tips til flotte steder å oppsøke i nærmiljøet, som andre badestrender, motorfolkets vugge Tyrigrava og diverse spisesteder.

3. Breivoll gård

På Breivoll Gård er det DNT som styrer skuta, og det er stadig flere aktiviteter å velge mellom på det populære stedet, blant annet gårdskafé med takeaway, utleie av kajakk og overnattingsmuligheter.

Nydelig sted

Breivoll gård beskrives som en lite oase i Ås kommune. Her er det alt fra gårdskafé til aktiviteter du kan drive med, og det er også overnattingsmuligheter her.


Turmulighetene er mange, og her får du ekte kos for hele familien.

Her kan du overnatte

Nylig åpnet DNT låven på Breivoll gård for overnatting. 


I Låven finnes det 28 senger fordelt på åtte rom i den største delen av Låven. I den andre delen er det overnatting for hengekøyer, med plass til ti hengekøyer i hver etasje. En nye låvebrua gir adkomst til hengekøyerommet i annen etasje.

Padle i vei

Dersom du er klar for det våte element, men ikke å bade, er det kajakker til utleie på stedet.

Strandliv

Det er rundt  14 grader i vannet akkurat nå, men det er også fullt mulig å ligge på den nydelige Breivoll-stranda uten å bade. Det er meter på meter på meter på meter med sand- og klippestrand her.


Husk solkrem!

Breivoll-området byr på flotte natur- og plenområder, sandstrand og klippestrand, og turmulighetene er mange. Vi vil også anbefale en tur rundt hjørnet til Kjærnes.stranda og Nebba, og er du skikkelig sprek, kan du faktisk gå langs kystlinja hele veien til Svartskog.

Det er toaletter på stedet, og det er også gårdskafé på Breivoll gård, samt at det er kort vei til den klassiske kiosken på Nesset, som blant annet er berømt for sine gigantiske softiser.

Det er også volleyball- og fotballbane på stedet.

Breivoll er tilgjengelig til fots, med sykkel, med kajakk, med kollektiv transport og bil, men vær obs på at det fort kan bli veldig fullt i området. Du kan lese mer om Breivoll på Ås kommunes nettsider.

Vi vil også anbefale deg en titt innom det nye kafé-området i sommer, som ØB skrev om forleden.

Her har det ikke vært kafé før – det vil Jacob (23) og Philip (21) og vennen Mathias (23) gjøre noe med

4. Besøk stuene

Ønsker du å røre litt på det, har UT.no en rekke turforslag i Nordre Follo. Blant forslagene kan du velge flere løyper, alt fra Fløysbonn – Sønsterud – Lysløypa som er på kun 1,6 km, rundtur til Hjellsåstårnet og Vientjern på 3,4 km.

Blant middels nivå kan du gå en rundtur fra Breivoll Gård via Sherpatrappene og Sjødal, eller Siggerud – Syverudtjern, over Tangefjellet, Sauåsen og Snikedalsåsen.

Er du ekstra godt forberedt kan du ta runden Ski-Vangen-Ytre Enebakk-Tomter som er på hele 46,1 km. Blir det for ekstremt kan du heller prøve toppturen til Tonekollen i Østmarka som er på 20 km.

Og når du først skal ut på tur – hvorfor ikke legge turen innom en av de mange stuene i området? Her finner du en utvidbar faktaboks hvor du finner mer informasjon om de forskjellig stuene.

5. Rullende moro

Et turmål er også aktivitetsparkene på Kolbotn. Vi tar for oss Pyramiden først, som er et eldorado av en aktivitetspark for skating og scouting. Her kan foreldrene slappe av eller traske rundt på Kolbotn mens de unge koser seg på hjul, bokstavelig talt.

I nærområdet er det både kafeer og spisesteder, og Pyramiden er også veldig lett tilgjengelig både med buss, bil, tog, til sykkel og til fots.

Rett ved Pyramiden ligger også Generasjonsparken på Kolbotn med sine aktiviteter, som en pumptrack-bane og en Tuftepark. En tur rundt Kolbotnvannet er heller ikke å forakte.

Og apropos pumptrack, så vil vi også minne om den flotte, nye pumptracken som ligger på den gamle Shell-tomta midt i Ski sentrum.

Ikke testet pumptrack ennå? Her er en guide til helgens sykkelopplevelse for familien

Trenger du et kart for å komme frem hit, sier du? Det fikser vi selvfølgelig:

Apropos

Til slutt: Vi vil også anbefale deg å melde deg inn i Skautraver'n, for å drive med lett tilgjengelig turorientering. Dette er et lokalt turtiltak som favner bredt, og som gir deg unik innsikt i alle de flotte turområdene i nærområdene våre.

I tillegg er det tid for Stolpejakt, som du kan gjøre nærmest rett utenfor stuevinduet ditt.

Det var det, vi ønsker deg en god helgetur. Dette er bare fem av endeløse turforslag og opplevelser i Nordre Follo og Ås. Bruk ditt lokalmiljø i helgen, handle hos de lokale som har åpent og kos deg max!

... og en siste ting til slutt

Dersom familien din er av det spreke slaget, og ønsker en skikkelig utfordring, vil vi anbefale en tur til Tonekollen, som er et av Nordre Follos høyeste punkt. Navnet er angivelig en fordreining av «Tordenkollen», da det smeller ekstra kraftig i tordenvær her, sies det. Nå vet vi ikke om det stemmer, men det er kanon å ta turen opp dit.

Dette er krevende terreng og et stykke å gå, så ta på gode sko, godt med vann og ei god nistepakke.

For å finne frem, reiser du til Busetermåsan innfartsparkering, og derfra er det skiltet. Det er noen kilometer å gå, bare så du er klar over det, men på veien kan du stoppe innom Vangen skistue, som er beskrevet i stue-oversikten lenger opp i denne sak.

God tur!