Derfor klages det over Nordre Follo

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hvorfor klages det over Nordre Follo? Tore Nordberg, Kolbotn, klager (ØB 20. nov.) over at det «sutres og klages» over at Ski og Oppegård er fusjonert til en kommune ved navn Nordre Follo. Jeg mener det er gode grunner til å kritisere denne fusjonen:

Vi pleier ikke bytte ut noe som fungerer unntatt hvis det nye er vesentlig bedre. En marginal bedring er sjelden nok: Vi bytter ikke ut fryseren på 300 liter bare fordi en ny fryser tar 305 liter. Vi bytter ikke ut vinduene bare for å redusere U-verdien (varmetapet) fra 0,8 til 0,78 eller få ned støyen med én desibel. Vi krever en vesentlig bedring. Slik bør det også være med fusjoner av kommuner og fylker, med alle de kostnader og andre ulemper som følger med (sentralisering, nye veinavn osv.):

Det bør bli betydelig bedre å bo i den fusjonerte Nordre Follo i det fusjonerte Viken enn det var å bo i Ski og Oppegård i Akershus. Hvis det f.eks. hadde halvert kostnadene ved å fornye vann- og kloakknettet eller drive alders- og sykehjemmene – så hadde nok folk flest sagt et rungende ja til en fusjon. Men jeg kan ikke se at noen fusjonstilhenger har dokumentert noen forbedringer som monner, og Nordberg er intet unntak. Nordberg har sikkert rett i at ikke alt er blitt verre, og ingen har vel heller påstått at alt er blitt verre. Men det er ikke nok. Du bytter ikke ut vaskemaskinen bare fordi ikke alt er verre med en ny modell.

Navnet «Nordre Follo» er langt og krøkkete, og dessuten misvisende: Nesodden strekker seg et godt stykke lenger nord, og hovedtyngden av befolkningen bor på og ved Tangen – nord for «Nordre» Follos nordgrense. Også Enebakk, bl.a. Flateby, ligger nord for hele «Nordre» Follo. Folk flest i det faktiske nordre Follo bor på Tangen; en god del i Flateby.

Enkelte tjenester i en fusjonert storkommune eller et fusjonert storflyke kan utvilsomt gjøres bedre enn i flere og mindre kommuner eller fylker hver for seg:. Kommunens avdeling for miljørettet helsevern, kollektivtransport som krysser fylkesgrensene osv. Men dette kan løses – og blir ofte løst – med samarbeid over kommune- og fylkesgrensene.

Pål Jensen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken