Det er et svekket Arbeiderparti som skal styre Nordre Follo

Nå får Arbeiderpartiet ordføreren i Nordre Follo, men det er en svekket Hanne Opdan som skal lede den nye kommunen, skriver ansvarlig redaktør Martin Gray.

Nå får Arbeiderpartiet ordføreren i Nordre Follo, men det er en svekket Hanne Opdan som skal lede den nye kommunen, skriver ansvarlig redaktør Martin Gray.

Av

Mandagens dramatiske møter i Høyre og Arbeiderpartiet har avklart hvem som skal styre Nordre Follo. Men ikke hvorfor.

DEL

MeningerMøtet i Arbeiderpartiet mandag kveld gikk som det måtte: Når du spør hele bredden av medlemsmassen om de skal samarbeide med Høyre eller sentrum, så vil grasrota i partiet alltid velge noe annet enn Høyre. Det hjelper ikke at plattformen for det politiske samarbeidet er god, eller bedre enn alternativet – for mange av partiets medlemmer handler dette om prinsipper.

Det handler om historiens fiendebilder, men det er også en kamp om partiets sjel. Og i dette tilfellet handler det om redelighet: Hva gikk man til valg på? De som stemte på Arbeiderpartiet – hva stemte de for? Og for de fleste medlemmene var det ikke for at Høyre skulle få ordførervervet og begge hendene på rattet.

Nå får Arbeiderpartiet ordføreren i Nordre Follo, men det er en svekket Hanne Opdan som skal lede den nye kommunen.

Hun blir Nordre Follos første ordfører – ikke fordi hun vil, men fordi medlemmene i partiet vil. Det er det ironiske utgangspunktet for å styre kommunen i samarbeid med Venstre, MDG, Senterpartiet, SV og KrF.

Det er også hun som må ta støyten for den siste ukes vingling. For å ha avbrutt samtalene med sentrumspartiene, og gått inn for et samarbeid med Høyre. Og så tapt.

Man kan lure hvordan Arbeiderpartiets forhandlingsutvalg har tenkt når de forhandler frem en avtale som så unisont blir vraket av medlemmene. Det oppleves som at det er enorm avstand til grasrota i partiet, og nå er det tid for selvransakelse. Tuva Moflag har en lang redegjørelse for prosessen på sin Facebook-side i dag, og skriver blant annet:

«Dette var jeg med på til tross for at jeg visste dette ville ha en kostnad, både personlig og politisk. Jeg gjorde det fordi jeg mente det var riktig der og da. Da er det bare én ting å gjøre: stå for det.» Men partiets hopp fra venstre, til høyre og tilbake igjen i løpet av en uke, blir nok diskutert heftig i lokalpartiet i ukene fremover.

Vinnerne av den siste ukes maktkamp er sentrumspartiene, som har forhandlet seg frem til styringsmakt ved å gi bort ordførervervet.

Høyre kjempet, hadde håp, men ble slått på målstreken. Nederlaget svir, men resultatet er som ventet etter valgkvelden. Det var de siste dagenes enighet med Arbeiderpartiet som skapte forventninger om fortsatt makt. Det hadde vært en bonus, men den kom ikke til utbetaling.

Artikkeltags