Gå til sidens hovedinnhold

Det er på høy tid å tillate søndagsåpne butikker

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne debatten blir visst aldri gammel. Men, så lenge politikerne legger meningsløse føringer for hvordan butikkene skal få drive så kommer vi i FrP til å ta kampen. For det er ganske utrolig at vi fortsatt har partier i Norge som ønsker å bestemme når folk skal få handle maten sin.

Vi har ikke lenger en statskirke og kirken har ikke like stor innflytelse som tidligere. Søndagen er ikke lenger en helligdag i Norge, og det er dermed ingen grunn til at livet ikke skal kunne få gå sin vante gang også på søndager.

Argumentet med at søndager er en ugunstig arbeidstid holder heller ikke vann. Du hører ingen sykepleiere si; nei, på søndag får pasientene klare seg selv, da skal jeg ha fri! Det er allerede mange som er nødt til å jobbe søndager for å få hjulene til å gå rundt og dette er helt nødvendig for at vi skal kunne levere gode tjenester i Norge.

Som student vet jeg at mange ønsker seg en deltidsjobb ved siden av studiene, men dette kan være vanskelig. Flere unge ønsker å jobbe på søndager, men får ikke denne muligheten. Ved å åpne for søndagsåpne butikker vil vi sørge for at færre unge blir stående utenfor arbeidslivet. Det at flere unge kan komme seg inn på arbeidsmarkedet og få muligheten til å tjene egne penger er utelukkende positivt. Dette er spesielt viktig nå som mange studenter og øvrige innbyggere står uten jobb som følge av koronapandemien. Ved å åpne for søndagsåpne butikker kan vi tilrettelegge for enda flere arbeidsplasser som ikke forsvinner i krisetid, og vi kan sørge for at enda fler får en fot innenfor arbeidsmarkedet. I tillegg vil det kunne føre til mindre trengsel i butikkene nå som vi skal holde avstand.

I Norge kan enkelte kommuner få status som turistkommuner, og disse får holde alle butikker åpne på søndager. Der slipper innbyggerne å handle i små og trange «Brustadbuer». Likevel gjelder dette stort sett små tettsteder, mens de virkelig store trekkplastrene; turistkommuner som Oslo og Bergen, ikke får holde åpent når de vil. Dette oppfattes for mange som en ganske håpløs ordning. For det er ingen logikk i at jeg på en søndag skal kunne handle på Kiwi på Flå, men ikke på Kiwi på Kringsjå.

Det er heller ingen logikk i at jeg skal kunne handle planter og hekk på plantasjen på en søndag, mens skal jeg ha plank til ny terrasse, da må jeg pent vente til mandag. Det burde være opp til butikkene selv om de ønsker å ha åpent på søndager eller ikke, uten at politikere har noe de skulle ha sagt.

For Fremskrittspartiet er det ingen tvil om at noe burde gjøres med rigide og meningsløse regler som ikke kommer noen til gode. Derfor sier vi ja til valgfrihet, ja til arbeidsplasser og ja til søndagsåpne butikker!

Julianne Cornelia Ofstad, Formann i Viken FpU, Ski

Kommentarer til denne saken