FOLLO: Etter noen uker med bitene kulde, som mange kanskje kjente ekstra godt på kroppen i forbindelse med åpningen av Follobanen forrige mandag, har vi vært gjennom et aldri så lite værskifte.

Mildvær

Da ØB snakket med Meteorologisk institutt før helgen, var det imidlertid spørsmål om hvorvidt det ville bli så mildt og komme så mye regn at snøen som allerede hadde falt ville forsvinne igjen, kun dager før jul.

Nå er det imidlertid mye som tyder på at mye av snøen blir liggende, til tross for både plussgrader og regn de siste dagene. Ifølge Yr.no var det våteste døgnet de siste 30 dagene den 17. desember. Da kom det 16,1 mm nedbør i Ås, og makstemperaturen var -4,3 grader. Den mildeste dagen i løpet av de siste dagene så langt, var 18. desember, og da var temperaturen oppe i to plussgrader. Selv om noe av snøen har smeltet, er det fortsatt store mengder som ligger igjen.

Mer regn

Tirsdag er det igjen meldt opp til to plussgrader, før det synker litt igjen natt til onsdag. Tirsdag ettermiddag og kveld er det igjen ventet nedbør, som trolig kommer som regn.

– Det kan bli glatt hvis bakken er kald, påpeker statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe tirsdag formiddag.

Han tror ikke det blir mildt nok til at snøen blir borte, selv om snøen blir våtere.

– Temperaturen går ned igjen i morgen tidlig, og fra torsdag og utover blir det tydelig kaldere. Resten av året vil ha temperaturer under null grader, sier han.

Store svingninger

Ifølge Yr.no er det ventet temperaturer mellom -16 på det laveste og -11 på det høyeste i Ås på julaften, mens det er meldt -14 i Ski og -13 på Kolbotn. Det er med andre ord et ganske stort sprang fra dagens temperaturer rett over null til de ventede julaftentemperaturene.

– Det svinger veldig, og det blir spennende å se hvor langt ned det går på julaften. Men ned mot femten minus er det ganske sannsynlig at vi opplever. Kanskje kommer det også litt snø her første juledag, som det ser ut nå. Så det kan bli litt julesnø.

Kommer det ikke ny snø før jul, blir det ikke julekort-hvitt over alt.

– Det blir kanskje ikke hundre prosent idyll, men det blir hvitt i hager og parker, påpeker han.

Samtidig er det mulighet for at det kommer litt mer snø på torsdag ettermiddag. Også onsdag kveld er et meldt nedbør.

– Det kan komme litt mer mengde, men blir ganske kortvarig. Det er litt spennende hvilken form det har, men det kan være sludd eller regn.