Follo: Uavhengig om du har iPhone eller Android, kan du bli utsatt for unødvendig sikkerhetsrisiko dersom du ikke oppdaterer telefonen din.

Den nye iOS-oppdateringen 10.2.1 skal rette opp i flere alvorlige feil. Blant annet muligheten for at uvedkommende kan kjøre et ondsinnet program med såkalte administrator-rettigheter.

Det kan føre til at kriminelle kan få innsyn på telefonen din, og forsøke utpressing, eller bruke din enhet til å begå kriminalitet mot andre.

Det kan være nok å gå inn på en ondsinnet nettside for at hackere kan hente ut informasjon fra enheten din.

Les også: Eksperter slår alarm om nettkriminalitet

Å oppdatere operativsystemet og programvaren din er det viktigste du gjør for å holde mobilen din sikker.

Ikke vent med å oppdatere

Generelt anbefaler Geir Olav Dyrkolbotn, førsteamanuensis i informasjonssikkerhet og kommunikasjon ved Norges teknisk-naturvitenskapelige institutt (NTNU) å oppdatere telefonen din med en gang programvaren er tilgjengelig.

– Oppdater enheten din så fort som mulig. Etter at Apple gjør det kjent hvilke hull som er tettet, blir det lettere for kriminelle å utnytte nettopp de områdene. Desto lenger du venter med å oppdatere, jo bedre tid har hackere til å komme inn i enheter om ikke er oppdatert, sier Dyrkolbotn til ØB.

Dette gjelder uansett hvilken mobilenhet og applikasjoner du har, understreker Dyrkolbotn. 

Det er usikkert om den nye oppdateringen vil fikse batteriproblemene som har vært kjent fra da Apple lanserte 10.1.1 oppdateringen i høst.

Slik oppdaterer du

Apple anbefaler at du alltid lager en sikkerhetskopi med enten iCloud eller iTunes, før du oppdaterer.

1. Koble enheten til strøm og koble den til internett via wi-fi.

2. Trykk på Innstillinger > Generelt > Oppdatering.

3. Trykk på last ned og installer.