Django Reinhardt-kveld på Café Sjarm med Touché Monet

Av
DEL

Det er 66 år siden mestergitaristen Django Reinhardt døde, og musikken hans er like aktuell i dag.

Gitarhelten blir feiret hvert år over hele verden med festivaler og konsertserier til ære for stringswingens far. På Cafe Sjarm i Ski arrangeres det på tredje år på rad Django Reinhardt-kveld, og konserten er lagt til onsdag 11. september.

Bandet som arrangerer konserten er den godt etablerte gruppen som tidligere het Touché, men som i fjor oppgraderte navnet sitt til "Touché Monet". Dette for å gjøre kvartetten lettere tilgjengelig på elektroniske plattformer og for å markedsføre den musikalske utviklingen som har foregått i bandet de siste årene.

Touché Monet er en av de ledende gruppene for stringswing og sigøyner-jazz i landet. De har spilt over 150 konserter på jazzklubber og kulturhus siden oppstarten i 2010, og blant dem er flere utgaver av Djangofestivalen i Oslo og Robert Normann-festivalen i Sarpsborg.

Stringswing er en sjanger innen jazz som har spunnet ut fra Django Reinhardts musikk fra 1930, -40 og 50-tallet. Den har beholdt noen av kjennetegnene - blant annet det drivende og pulserende kompet. Trommene har ofte denne oppgaven i annen jazz, men i stringswing ligger ansvaret hos gitaristene. Django Reinhardt hadde med fiolinist Stéphane Grappelli - Touché Monet har med den amerikanske fiolinisten Meade Richter. Meade har røtter i sjangeren bluegrass og har vunnet store konkurranser og utmerkelser innen sjangeren. I 2012 fikk han tittlen Master Fiddler fra staten North Carolina. Ved konserten i Ski har Touché Monet med sin nyeste utgivelse, "Mosaic". Det er flere egne kompisjoner på utgivelsen, med inspirasjon fra stringswing, Django Reinhardt, bluegrass, latin-amerikansk og spansk musikk.

Artikkeltags