Funnet skyldig i voldtekt på Langhus - dømt til fem og et halvt år i fengsel

VENTET PÅ STASJONEN: Hviterusseren befant seg på stasjonsområdet da kvinnen gikk av toget på Langhus stasjon. Voldtekten ble avverget av en medpassasjer som kom til rett etter at kvinnen ble dratt vekk fra gangveien av.

VENTET PÅ STASJONEN: Hviterusseren befant seg på stasjonsområdet da kvinnen gikk av toget på Langhus stasjon. Voldtekten ble avverget av en medpassasjer som kom til rett etter at kvinnen ble dratt vekk fra gangveien av.

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

SKI: En 34 år gammel mann fra Hviterussland er funnet skyldig i en voldtekt og et voldtektsforsøk på Langhus i fjor. Follo tingrett har satt straffen til fengsel i fem år og seks måneder. I tillegg er han dømt til å betale de to kvinnene 150.000 kroner hver i oppreisning.

I Follo tingrett forklarte mannen at det var han som hadde overfalt begge kvinnene, men at det ikke var snakk om voldtekt eller forsøk på voldtekt.

Dommen ble avsagt 27. august og er ikke rettskraftig.

Les også: Tiltalt for voldtekt og voldtektsforsøk

- Oppkonstruert forklaring

Hensikten var å avsette DNA slik at han kunne melde seg for politiet slik at han kunne bli i Norge og ikke ufrivilllig bli tatt tilbake til Ukraina. Der hadde han, ifølge seg selv, deltatt i kamper under konflikten. Begge gangene overfallene fant sted, hadde der vært personer fra Ukraina i Norge for å forsøke å overtale ham til å delta i nye operasjoner.

- Oppkonstruert, er tingrettens oppfatning av 34-åringens forklaring.

Les også: Slik forklarte tiltalte seg i retten

Overfalt på gangveien

Det første overfallet skjedde like etter midnatt fredag 27. juni i fjor. Langhus-kvinnen kom med tog fra Oslo. Hun var redd for å sovne på toget og slo på vekkeralarmen på mobilen for å være sikker på å komme seg av på Vevelstad stasjon. Alarmen sto på repetisjon.

Hun var den eneste som gikk av på Vevelstad. I nærheten av den gamle ungdomsskolen merket hun at det gikk en mann bak henne. Plutselig ble grepet bakfra og fikk en hånd over øyne og munn. Så ble hun dratt bort fra gangveien og inn mellom busker og trær. Der ble hun lagt i bakken.

Mens hun kjempet imot med alt hun hadde av krefter, følte hun at hun ikke fikk puste.

Voldtektsmannen skremt av mobilalarm

Da hun hørte den raslende lyden av en beltespenne i metall som ble forsøk åpnet, ringe mobilen hennes. Teelfonen lå i vesken som lå igjen på gangveien.

Det var alarmen hun hadde satt på under togturen som ringte på nytt.

Det hørtes ut som et telefonanrop, og overfallsmannen stakk fra stedet.

Voldtekt avverget av medpassasjer

Neste overfall skjedde natt til onsdag 8. oktober. Like over midnatt gikk kvinnen av på Langhus stasjon. Hun la ikke merke til mannen som befant seg på stasjonsområdet.

Hun gikk  med hette over hodet og hørte på musikk fra iPoden. Mannen kom på henne bakfra, trakk hetten foran ansiktet hennes og holdt en hånd over munnen. Deretter dyttet og dro han henne ned skråningen, der hun ble lagt i bakken.

Under basketaket kom en annen av togpassasjerene opp på gangveien. Han skjønte hva som var i ferd med å skje, og ropte ned til mannen.

Overfallsmannen slapp kvinnen og flyktet fra stedet.

Sliter psykisk etter overfallene

Begge ofrene vitnet under rettssaken i Follo tingrett.

Med god hjelp av familie, venner og kolleger hadde den ene av dem fått bearbeidet overfallet, og hadde klart å gå på jobb etter opplevelsen.

Men hun er redd for å gå ute om kvelden, tør ikke lenger å ta offentlig kommunikasjon hjem om det er sent, og må ta taxi eller hentes.

Også den andre kvinnen sliter etter angrepet.

Hun har gått til behandling ved Follo distrikspsykiatriske sykehus, sliter med søvnproblemer og konsentrasjonsvansker, har fått diagnosen posttraumatisk stressyndrom og og går på medisiner for å takle livet etter voldteksforsøket.

Artikkeltags