Oppegård-menn dømt for rasistisk vold - felt av festbilder med hakekors og nazihilsener

Denne tekstmeldingen er blant grunnene til at tre menn i Oslo tingrett er dømt for rasistisk vold. Illustrasjonsfoto

Denne tekstmeldingen er blant grunnene til at tre menn i Oslo tingrett er dømt for rasistisk vold. Illustrasjonsfoto

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

OSLO: "Tusen takk for en herlig middag. Avslutningen var ikke så dum den heller. Hils gjestene!!" skrev en 28 år gammel mann fra Oppegård til sin vert etter at festen endte opp på byen og to muslimske menn ble angrepet på åpen gate i Oslo.

Oslo tingrett er ikke i tvil: angrepet i Oslo sentrum i februar i år var rasistisk motivert.

To menn fra Oppegård er dømt til 120 og 60 dager i fengsel etter slåssingen. En mann fra England er dømt til 75 dager i fengsel for det samme forholdet.

Sammenlignet med partysvensker

At engelskmannen provoserte med å komme med uttalelser som "fucking muslims, you don´t have anything to do here" og "Go back, fucking terrorists" fant retten ingen grunn til å tvile på.

Under rettssaken mente forsvareren at utsagnene kunne sammenlignes med teksten i sangen "Partysvenske" av Jaa9 &OnklP, der det synges "Din jævla partysvenske", "God tur på hjemreisen" og "Ser du liker det å herje her i Norge, vel stikk hjem og bor din egen olje!".

Ingen har reagert mot denne teksten, som må anses å ligge innenfor ytringsfriheten, påpekte forsvareren.

Argumentet ble blankt avvist av dommerne i Oslo tingrett.

I 2013 ble 11 gutter tiltalt for hatkriminalitet etter å ha skutt på en homofil mann med softgun og paintball-gevær.

Ti av guttene ble dømt til samfunsstraff, mens en ble frifunnet.

Hakekors og nazihilsen

52-åringen møtte ikke i Oslo tingrett, men retten viste til forklaringen han ga mens han satt i politiets varetekt.

At han var i stand til å komme med rasistiske uttalelser, ble klart for retten etter gjennomgangen av bildene fra festen i Oppegård som engelskmannen hadde tatt.

Bildene viser verten som gjør nazihilsen foran et flagg med solkors og som holder opp et rødt kors med hakekors.

Også 28-åringen ble fotografert mens han strekker armen ut som i en nazihilsen.

Andre bilder viste en rekke tekster som "British White and Proud of It" og "Spark Islam ut av Norge".

I tekstmeldinger mellom engelskmannen og hans norske vert brukte begge bokstav- og nummerkoder som forbindes med nynazister.

"Optimist" ble til nynazist

Også mobilene til de to mennene fra Oppegård ble beslaglagt og gjennomgått etter pågripelsen i februar. Her fant politiet tekstmeldinger som startet med "Sieg heil" og nazisymboler.

I en tekstmelding sendt under en konsert i London heter det "Bare nazister og god stemning".

Et opptak fra en tidligere fest hjemme hos 32-åringen i Oppegård der også 28-åringen er med, er festdeltakerne filmet mens de synger Jahn Teigens "Optimist.

På festen er ordet "optimist" byttet ut med "nynazist".

På besøk i Norge

Den 52 år gamle engelskmannen og hans kone var på besøk hos en 33 år gammel Oppegård-mann og hans samboer. Under besøket var det et middagsselskap eller vorspiel hjemme hos vertskapet. Blant gjestene var også en 28 år gammel mann fra Oppegård.

Utpå kvelden dro flere av festdeltakerne inn til Oslo sentrum. Etter en runde på barer og utesteder skulle disse fem ta drosje tilbake til Oppegård.

Slåsskamp på gaten

På gaten kom de tre mennene i klammeri med to menn de ikke kjente fra før. De to er muslimer og av utenlandsk opprinnelse.

Hva som skjedde og hvem som slo hvem, var det sterk uenighet under rettssaken i Oslo tingrett nylig. Oppegård-mennene mente begge sider "var like dårlige", mens de to fornærmede forklarte at de ble utsatt for rasistiske utsagn og deretter angrepet da de prøvde å forsvare seg.

En av de tre kastet et glass eller askebeger som traff den ene av de muslimske mennene slik at han fikk et kraftig kutt i hånden som senere måtte sys.

Med blodet silende gikk han bort til drosjen angriperne satte seg inn i og ba drosjesjåføren vente til politiet kom. Han valgte likevel å kjøre til Oppegård.

Ikke trodd i retten

Etter å ha hørt vitnemålet til drosjesjåføren og en mann som forsøkte å gå mellom, er tingretten ikke i tvil om at det var tre tre tiltalte som var den aggressive part og at de to fornærmede ble presset nedover gaten mens de forsøkte å forsvare seg.

At de tiltalte ble truet og handlet i selvforsvar, festet retten ingen lit til.

Ingen av dem nevnte dette da engelskmannen og hans 32 år gamle vert senere samme natt ble hentet av politiet og satt i varetekt.

Dommen ble avsagt 31. august og er ikke rettskraftig.

Artikkeltags