Er du ikke abonnent ennå? Prøv ØB+ og papiravisen i fire uker for kun 99 kroner

SKI: Avdeling for organisert kriminalitet ved Øst politidistrikt, avdeling Follo har i lengre tid jobbet med å kartlegge dopingbrukere i Follo.

Etterretningen har gitt gode resultater.

Grunnlaget for politiets fokus på dopingbruk, er lovendringen fra sommeren 2013. Nå er det straffbart å bruke dopingmidler.

Les også: – Må innse at det er doping også i Follo

Utøvernes trofeer

Onsdag ettermiddag og kveld var gruppen samlet for å gjennomføre den første razziaen. ØB fikk være med.

Follo-politiets avdeling for organisert kriminalitet har lang erfaring når det gjelder kampen mot narkotika. Doping i styrketreningsmiljøet har de mindre kunnskap om. Derfor kalte de inn Espen Lervåg, en politimann med stor erfaring med dopingsaker.

Lervåg gikk gjennom alle tegn til dopingbruk.

– Alle tegnene på doping, som vi ser etter, er utøvernes trofeer. Mange er raske med å vise frem dette på sosiale medier, sa Lervåg.

Med disse ordene dro seks polititjenestemenn fra org. krim ut til Sparta treningssenter for å gjennomføre razziaen.

Les også: Ungdom doper seg for å bli lekre

Spaning

Først ble enkelte biler og personer spanet på fra utsiden. Noen kjente fjes fra etterretningen ble observert på vei inn på senteret.

I samlet tropp gikk tjenestemennene inn i lokalet.

Med våkent blikk saumfarte politiet lokalene etter personer som ikke bare spiser havregryn til frokost.

Razziaen ble en stor suksess, ifølge politiet.

Seks personer ble én etter én tatt med inn i garderoben for en prat.

Samtlige innrømmet dopingbruk, men de påsto de hadde sluttet for flere måneder siden. Urinprøven de gjennomførte vil gi politiet svar på om det stemmer.

– Dette er det drøyeste jeg har vært med på. Jeg regnet ikke med at så mange ville avsløre seg selv på denne måten på ett og samme senter, sa Lervåg.

Mye doping hjemme

Av de seks som innrømmet bruk av ulovlige midler, dro politiet hjem til fire av dem. Det ble funnet dopingmilder og brukerutstyr hos samtlige.

Verdien på beslaget er på 160.000 kroner ved videresalg.

Straffen for å bruke dopingmidler varierer noe, men praksisen er at de bøtelegges med alt fra 6- 10.000 kroner.

Ved en positiv dopingprøve er det ikke bare en bot som venter. Også arbeidsgiver og skole kan bli underrettet.

Etter det ØB erfarer skal to av de seks som innrømmet doping, være en del av Strongman-miljøet på senteret. Sparta treningssenter har flere ulike treningsmiljøer. I tillegg til Strongman, finner du folk som driver med håndbak, vektløfting og styrkeløft. Senteret tilbyr også kampsporttrening, som kickboksing og boksing.

Politiet har lovhjemmel for å stenge et senter hvor dopingen florere. Hva som vil skje med Sparta treningssenter er uvisst.

– Dette er tydelig et sted med dårlige verdier. Nå er vi i ferd med å luke bort det verste ugresset, sa en fra politiet.

Tar avstand fra doping

Roddy McLeod, som eier Sparta treningssenter, takker politiet for razziaen, men er usikker på hvordan han skal reagere overfor doperne.

 – Hva kommer du til å gjøre med de seks som åpenlyst innrømmet bruk av ulovlige midler?

– Det er vanskelig å svare på. Jeg vet ærlig talt ikke hvilke sanksjonsmuligheter jeg har, sier McLeod.

 – Vil du ha dopere på ditt senter?

– Nei, det vil jeg ikke. Men jeg er usikker på om jeg kan si opp medlemskapet til de du sikter til, sier han.

– Har du selv lagt merke til at enkelte av dine medlemmer er større enn det som kanskje er normalt?

– Det er ikke slik at når du er ekstremt stor så er du nødvendigvis doper. Det finnes faktisk lovlige veier til å bli både stor og sterk, sier McLeod.

Senterlederen er klar på at han vil ha et rent senter, fritt for all form for doping og legger vekt på at alle sentrene må jobbe sammen for å nå dette målet.

– Vi har et stort treningsmiljø hos oss. Kanskje det største i distriktet. Det er vanskelig å unngå at enkelte av våre medlemmer velger å jukse seg til en større og sterkere kropp, men jeg vil gjøre det som står i min makt for å få det til, sier han.