Dro til Nordens Paris

Av

28 glade pensjonister besøkte bl. a. Sommarøy

DEL

«Vil du se landet «en face», nuvel, da far med fly over alle fjell» skrev dikteren Gunnar Reiss-Andersen. Vi reiste ikke over «alle fjell» – og litt skyer var det på nordouverturen, men et grovt riss av det fine landet vårt, fikk vi med.

På Langnes lufthavn ventet bestilt buss og tok oss på sightseeing, med Knut Ø. som kjentmann, født og oppvokst i Tromsø, som han er. Vi tok en tur gjennom noen tunneler, Tromsøs «undergrunn» er gjennomhullet som en sveitserost. Der er store rundkjøringer, det har til og med hendt at ukjente kjører seg bort og må ha politieskorte ut av labyrinten. GPS-systemet faller nemlig ut der inne, forklarte Knut. Byen er i sterk vekst. Universitetet og sykehuset legger beslag på store arealer. Men her er også masse urørt natur med muligheter for friluftsaktiviteter.

Lunsj fikk vi på vertshuset Skarven, som serverte både tørrfisksuppe og vanlig fiskesuppe. Mackølet smakte ganske visst godt, også.

Clarion Hotel The Edge var basen vår, meget sentralt beliggende på Prostneset, rett ved Hurtigrutekaia.

Men første dag i Tromsø hadde mer på programmet: Busstur til Sommarøy med middag på hotellet der ute. Underveis besøkte vi Eide Handel, en kjempediger matforretning. Helt utrolig vareutvalg, både av kortreiste spesialiteter og fra andre steder.

Sommarøy, fra gammelt brukt til reinbeite sommerstid, muligens derav navnet. Nå valfarter norske og utenlandske turister til stedet. Vakre sandstrender og storslagen natur ytterst i havgapet. Og markblomster med de mest intense farger, slik en bare ser langt mot nord, der sola skinner døgnet rundt noen uker sommerstid.

Det var godt å finne senga rundt midnatt. 19 timers dag er egentlig nok, spesielt for «Vi over 60+».

Andre dag var viet byvandring, mottagelse i Rådhuset, Polarmuseet, Glassblåserhytta, selfangerskuta Polstjerna, Polaria med bl.a. selmating og Ølhallen hos Macks bryggeri. Om kvelden gikk turen til Ishavskatedralen

og videre med Fjellheisen opp til Storsteinen. To av de sprekeste tok beina fatt på den nesten 800 meter stigningen. På øverste del av stien har nepalske sherpaer bygget flott trapp med 1200 trinn. De to var oppe på heistoppen på imponerende 30 min. Slik er det når en holder seg i form, Roald og Tore.

FLOTT: To av severdighetene i Tromsø – Tromsøsundbrua og Ishavskatedralen

FLOTT: To av severdighetene i Tromsø – Tromsøsundbrua og Ishavskatedralen Foto:

Vi kunne ikke vært heldigere med været denne kvelden. Klar himmel, skinnende sol og så godt som vindstille. Og dermed fikk vi et rundskue over Tromsø og tilliggende herligheter – en blir målløs og bergtatt av en overveldende natur. Rett og slett vanskelig å løsrive seg. Og vi så sola dale ned mot havet bak Kvaløyfjellene. Men heisens aller siste avgang kalte, vi ble med den, alle mann.

Siste dag hadde vi litt tid på egen hånd, noen shoppet, noen tok en siste smak av Mackølet (tror jeg). Vi besøkte Botanisk hage, det også en stor opplevelse. Vakkert anlegg i en skråning på Tromsøya. Stort sett arktiske planter i rikt utvalg. Og de samme praktfulle, sterke fargene på blomstene. Og over det hele, varmende sol også denne dagen. Heldige oss!

Knut Ø. fikk velfortjent takk for fint program og grundig gjennomført planlegging og ledelse av flokken. Og til «flokken» må vi si at den oppførte seg eksemplarisk! Det ble en minneverdig tur med bare smilende deltagere.

Artikkeltags