Sånn ble Tom Kristiansen fra Ås julenisse i Drøbak

Posten kommer fram. Nissen får 20 000 brev årlig. Frimerkedusjettet rekker til å svare 3000 av dem.

Posten kommer fram. Nissen får 20 000 brev årlig. Frimerkedusjettet rekker til å svare 3000 av dem. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Her kommer en aldri så liten brannfakkel til naboene i Frogn på selveste julaften.

DEL

DRØBAK: Vi befinner oss i et maritimt miljø i båthavna i Drøbak. I samme lokaler som Drøbak Akvarium har Nissen har vært på jobb siden klokka 07.00. Eller nissens fetter, som Tom Kristiansen en stund ble tiltalt som.

- Kall meg hva du vil. Det er greit uansett, slår Kristiansen jovialt fast, ifølge Ås Avis.

Sekk på sekk med julepost står stablet i en krok. Veggene har så mange lag med julekort og brev at det er et reelt bidrag til isolering av bygget.

- Flest kommer fra Kina og fjerne Østen, fra land som Malaysia, Indonesia og Taiwan. Og fra ulike russerstater, sier Kristiansen.

Kjeder seg aldri: Busslaster med turister er daglig kost for turistsjefen i Drøbak.

Kjeder seg aldri: Busslaster med turister er daglig kost for turistsjefen i Drøbak. Foto:

Ble bestyrer

Gjennom ferjeselskapet ble Tom Kristiansen i 1995 ansatt som bestyrer. Forøvrig en litt snurrig yrkestittel.

- Du har bankbestyreren og bestyreren på sykehjemmet - også har du meg.

I dag, fem år etter at Kristiansen nådde kommunal pensjonsalder, er han formelt ansatt som turistsjef, eller nisse, på åremål. Hva som skjer neste år vet han derfor ikke.

Sikkert er det at Kristiansen i årevis har vært Drøbak turistinformasjons ansikt utad. Nissen er en viktig institusjon i Frogn kommune.

Bakgrunnen er et vedtak i Frogn formannskap fra 18. desember 1989 som slår fast at nissen kommer fra Drøbak. Forfatteren og illustratøren Hans Petter Treider har brukt et år på å skaffe dokumentasjon og  nylig ble boka lansert.

Og i følge ukesferske tall fra Opinion AS og norskjuleindeks.no., tror to av 10 nordmenn oppriktig at det finnes nisser.

Det er ikke få barn som har sendt smokken sin i posten til nissen.

Det er ikke få barn som har sendt smokken sin i posten til nissen. Foto:

Ikke fra Nordpolen

To italienske studenter henvender seg i turistinformasjonen, for å høre om det er her de kan få stemplet julekortene sine Nordpolen. En vanlig misforstålse. Nissen henviser, på flytende Elvestad-engelsk, turistene til Julehuset på torget - der de kan få stemplet postkortet “Drøbak”. Mange vil ha en en bit av- og eierskap til nissen. Finnene, ikke minst.

- Jeg har hatt flere finske delegasjoner på besøk. Noen barn sa til meg at den viktigste forskjellen var at det luktet sprit av den finske nissen, smiler Kristiansen.

Det er ikke få barn som har sendt smokken sin i posten til nissen.

Det er ikke få barn som har sendt smokken sin i posten til nissen. Foto:

I denne rollen er turistsjefen stedsbunden. Med noen viktige unntak. Den kinesiske ambassaden i Oslo har han besøkt flere ganger. Nissen går hjem hos de fleste, og det er noe avvæpnende ved Kristiansens framtoning. Kanskje er det diplomat han burde ha vært, om han ikke hadde vært nisse?

Samme år som Berlinmuren falt i 1989 sendte Drøbak juletre til Berlin.  Den koreansk-norske kokken Lee Chul-ho, bedre kjent som Mr. Lee, foreslo at nissen - med sine diplomatiske evner -  burde initiere til å rive ned murer mellom Sør- og Nord-Korea.

Fra en tidligere Ås-mart’n. Fv. Tom Kristiansen, Liv Rogstad, Bjørn Hansen og Sven Kåre Aamodt.

Fra en tidligere Ås-mart’n. Fv. Tom Kristiansen, Liv Rogstad, Bjørn Hansen og Sven Kåre Aamodt. Foto:

Kongens fortjenestemedalje

En enkelt avisartikkel er lite egnet til å oppsummere hans engasjement. Avisoppslag er det forresten en egen veggene av i lokalet i båthavna. I 2012 ble Kristiansen invitert til Kongen for å motta fortjenestemedalje. I begrunnelsen trekkes hans mange roller fram:

 “Kombinasjonen av og arbeid med oppgavene i Ferjeselskapet, som turistsjef, som havnesjef og formann i Båtforeningen på Oscarsborg festning og som engasjert medmenneske, er mer enn det de fleste av oss vil makte” står det å lese.

Det fins ikke noe finere arbeidsmiljø enn det vi har her i havna, uttalte han til lokalavisa etterpå. Kristiansen også samme år Frogn Venstres miljøpris, for å ha bidratt til å gjøre Drøbak og Frogn til et godt sted å være.

I Båtforeningen har han vært med i styret siden 1970.

 1994: Før OL på Lillehammer hadde Tom Kristiansen storfint besøk i pølsemakeriet av den japanske OL-delegasjonen. Tv: Frogn-ordfører Bjørn Loge, til høyre kultursjef Olav Sandsmark. Til høyre for Kristiansen står Jan Egil Sørlie som drev Coop-butikken.

1994: Før OL på Lillehammer hadde Tom Kristiansen storfint besøk i pølsemakeriet av den japanske OL-delegasjonen. Tv: Frogn-ordfører Bjørn Loge, til høyre kultursjef Olav Sandsmark. Til høyre for Kristiansen står Jan Egil Sørlie som drev Coop-butikken. Foto:

Møtet med prominente gjester som den Thailandske prinsessen med en delegasjon på 40 og eget TV-team, brev fra barn verden over som forteller om sine liv og vanskeligheter i hverdagen. Cruisebåtene som kommer inn. Så mange historier kunne vært fortalt. Vurderer han å skrive bok?

Kristiansen har fått spørsmålet før.

- Da er jeg redd jeg ville blande inn anekdoter fra gamledager, fra Texas i Ås - få er klar over hvilket kult-sted det var -  og om folk som falt i Hogsvetbekken, legger han til, for riktig å understreke at det ville være vanskelig å samle seg om den oppgaven.

Kjøttvarehandelen i sentrum

Tilbake til påstanden innledningsvis, om nissens herkomst. For hvis Kristiansen er nissen, så er nissen fra Ås. Selv etter mange år i miljøet rundt båthavna i Drøbak.

Til informasjon for Ås’ tilflyttere: Der NT kiosken er i dag, lå kjøttvarehandelen Brødrene Kristiansen Det var faren til Tom og Rolf Kristiansen som drev butikken. Faren gikk tidlig bort, og de to sønnene overtok i ung alder. Arbeidsfordelingen var grei.

- Da vi var små lekte vi cowboy og indianser. Det er vel ikke lov i dag, forresten. Siden brodern var eldst, fikk han være cowboy og skyte. Jeg var indianer og måtte telle. Den arbeidsfordelingen tok vi med oss over i butikken, forteller han.

Storebroren ble pølsemaker og Tom Kristiansen kjøpmann - med ansvar for å telle.

I 1995 ble butikken i Ås solgt. Et viktig stykke bedriftshistorie i Ås er nå omtalt i “Stasjonsbyen Ås”

- En fin bok, sier Tom Kristiansen, som allerede har lest Bjørnebys verk, og med det røper at en del av nissehjertet hans fortsatt er i stasjonsbyen.

Artikkeltags