Gå til sidens hovedinnhold

Du skal få en sjanse til

Tiden er nå kommet for et historisk og nødvendig paradigmeskifter i ruspolitikken, skriver Venstres Camilla Hille.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Snart legger regjeringen frem en viktig reform, rusreformen, en ekte frihetsreform. Frihet fra fordømmelsens og utenforskapets skadelige konsekvenser. Folk med rusproblemer skal få helsehjelp og nestekjærlighet, ikke utstøtelse av samfunnet. De skal få nye sjanser og nytt håp.

Det er bare noen få ting jeg ber dere tenke på når reformen kommer, og kanskje kan dere spørre undrende om ikke tiden er inne for å vende ryggen til et feilslått regime i ruspolitikken med moralisme og straff, som har skapt mange tapere. Frykt for straff og stigmatisering hindrer unge fra å be om hjelp og mange skyves inn i større problemer. Så jeg ber dere tenke over tre ting:

  1. Mange som ruser seg gjør det for å lindre smerter påført av andre, som vold, overgrep, mobbing eller andre traumer. Det er selvmedisinering
  2. De som ruser seg skadelig, trenger hjelp og omsorg, ikke fordømmelse og straff
  3. Målet med reformen er at færre skal begynne med rus og at flere får nødvendig hjelp, før de utvikler store rusproblemer

Rusreformen handler ikke om å liberalisere ruspolitikken, men om å gjøre det forskningen forteller oss at hjelper best. Vi vil redusere den skadelige rusatferden, og da er denne reformen helt nødvendig. Dette er en stor og viktig seier for Venstres.

Vi har jobbet for dette i årevis og er glad de andre partiene nå kommer etter. Tiden er nå kommet for et historisk og nødvendig paradigmeskifte i ruspolitikken.

Camilla Edi Hille, Gruppeleder i Nordre Follo Venstre

Kommentarer til denne saken