Gå til sidens hovedinnhold

Trenger demokratiet NHO?

Artikkelen er over 5 år gammel

NHO vet selvsagt best, ironiserer Odd Vangen i dette innlegget.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regiondirektøren i NHO, Nina Solli, langer ut mot demokratiet stadig vekk, nå sist i ØB 19. september. Denne gangen under overskriften «E18 kunne vært i gang».

Og som vanlig er det lokaldemokratiet som er en unødvendig sinke, denne gangen i planleggingen for ny E-18.

LES SAKEN: – Byggingen av E18 kunne vært i gang 

Tidligere har hun langet ut mot lokalutbyggingen i Ås («Det må selvsagt fortettes mellom NMBU og Ås sentrum»), samt hatt utallige meningsutsagn om kommunesammenslåing og de stadig tilbakevendende sukkene over håpløse lokalpolitikere som ikke forstår sitt eget (les REGIONEN sitt beste).

Og selvsagt vet NHO og Nina Solli best om hvordan regionen burde se ut.

Denne gangen gjelder hennes stikk til lokaldemokratiets innvendinger rundt E18 utbyggingen gjennom Ski og Ås. Staten burde få større makt, kommunene må slutte med «de stadige omkamper». Men på ØB journalistens høyst relevante spørsmål gir ikke Regiondirektøren en eneste innrømmelse om at innvendingene har vært viktige, verken rundt «Ny jord prosjektet», dvs. erstatning for 500 mål med Norges beste matjord, avrenning mot Morsa-vassdraget eller avrenningsproblematikk mot Gjersjøen (drikkevannskilde).

Helt vesentlige mangler

For de fleste av oss andre, lokalpolitikere eller ikke, handler dette om helt vesentlige mangler ved de statlige planer. Og jeg tipper at regiondirektøren heller ikke er spesielt glad for innvendingene fra Hovedutvalg for teknikk og miljø i Ås denne uka, om manglende kollektivframkommelighet og manglende tilgang til Holstadmarka, i kommentarer til den detaljerte reguleringsplanen for E18.

Vi kan vel være enige om at det har tatt lang (for lang?) tid å planlegge ny E-18, men der stopper enigheten. Eksemplene over viser at det er for luftige, ufullstendige planutkast fra Staten, ikke kranglevorne lokalpolitikere, som får ta skylda for denne lange planleggingstida. Vi trenger mer nøkterne utkast der lokalkunnskap og lokalforankring er inkludert.

Vi trenger lokaldemokratiske innspill i norske planprosesser mer enn noen gang. Og kanskje er det heller ikke så galt at planlegging av et så inngripende veiprosjekt tar sin tid?

Summen av innspill mot lokaldemokratiet fra NHS sin regiondirektør de siste 2 årene får meg til å mene at NHO ikke er på demokratiets side. Demokratiet ikke trenger NHO, i alle fall ikke regiondirektørens innspill.

 

Kommentarer til denne saken