Gå til sidens hovedinnhold

Vil stenge Taraldrud om natten fordi plassen blir nedgriset

Artikkelen er over 6 år gammel

SKI: Det er ikke bare rasteplassen "Utover'n" på E18 ved Svartskog som svømmer i søppel og menneskelige ekstrementer. Også på trafikkstasjonen Taraldrud langs E6 flyter det søppel etter yrkessjåfører som tilbringer natten på den store plassen.

- Søppelbøttene er ofte stappfulle, og det flyter i hekkene og i skråningen ved kontoret. I tillegg gjør sjåførene sitt fornødne ute, sier Ronny Lindesteg, fagleder utekontroll i Statens vegvesen.

Han mener dette er et stort problem, og har derfor sendt et forslag til ledelsen om å sette opp bom slik at stasjonen kan stenges når veivesenet ikke er der.

- Taraldrud er en trafikkstasjon, ikke en rasteplass, minner han om.

Les også: Utover`n på E18 er stengt på grunn av forsøplende campere

Norge trenger flere plasser

Lindesteg påpeker at det er en interessekonflikt her.

På Taraldrud kontrolleres både tunge kjøretøy og at sjåførene overholder hviletiden de er pålagt å ta, men det legges ikke til rette for at sjåførene skal få hvilt når plasser stenges på grunn av forsøpling. Norge må ha flere hvileplasser langs veiene.

- Jeg skjønner frustrasjonen, og dersom vi får stengt Taraldrud om natten vil det nok komme kritikk fra næringen. Men vi må veie opp hvordan dette påvirker vårt arbeidsmiljø, sier Lindesteg.

Les også: - Det er en falitterklæring å stenge rasteplasser på grunn av griseri

Måtte stenge på grunn av rotter

På Støkken, sørgående på E6 like før Vestby nord, er kontrollstasjonen stengt og driften er lagt ned. Der har skadedyr invadert plassen.

- For ett års tid siden måtte vi legge ned på grunn av forsøpling og rotter. Det gikk ikke an å jobbe der.

Nå vurderes det om Støkken skal rives eller saneres.

- Vi vil gjerne beholde Støkken, men da må problemet fjernes først. Rottene har tatt seg inn i kabelganger og ødelagt mye elektrisk utstyr, sier Lindesteg.

Det samme gjelder Støkken nord på andre siden av E6, som er en hvileplass for yrkessjåfører. Også denne plassen er invadert av rotter.

- Der skal det visst sprelle nederst i søppelkassene, forteller utelederen.

På Taraldrud er det ennå ikke kommet rotter, men det er bare et spørsmål om tid. Det er allerede observert mus der.

Les også: Vurderer å bruke marka til trailerstopp

Er i gang, men ingenting er avgjort

Kjetil Wigdel, avdelingsdirektør i Statens vegvesen for trafikant- og kjøretøyavdelingen i region øst, bekrefter at det diskuteres internt i veivesenet hvilike tiltak som må til for å komme problemene til livs.

- Jeg er klar over at det er utfordrende for dem som jobber der, og vi må finne gode løsninger. Renholdet intensiveres, men vi er ikke i mål ennå. Stenging vurderes, sier han.

Tiltak for Støkken diskuteres også, men heller ikke her er løsninger i havn.

- Der er et betydelig rotteproblem en konsekvens av forsøpling, og det er lagt ned forbud mot å ha kontroller der slik plassen er i dag.

Ifølge Lindesteg har veivesenet hatt gode resultater på Støkken da tunge kjøretøy på vei sørover ble kontrollert.

Går det utover trafikksikkerheten at veivesenet ikke kan drive kontroller på Støkken?

- Jeg vil ikke gå så langt, for vi har andre kontrollstasjoner. Men vi er i gang for å finne løsninger for Støkken også, sier han.

Kommentarer til denne saken