Peis på med ny ovn

HAR VOKST: Trenden sier høye ovner, derfor har Contura 585 fra Nibe vokst 11 centimeter siden i fjor vinter. Pris ca kr 16.500. (Foto: Nibe)

HAR VOKST: Trenden sier høye ovner, derfor har Contura 585 fra Nibe vokst 11 centimeter siden i fjor vinter. Pris ca kr 16.500. (Foto: Nibe)

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Har du lyst til å bytte ut den gamle vedovnen med en ny, har du miljøargumentene på din side: Gammel ovn (fra før 1998) slipper ut fem-seks ganger så mye svevestøv som ny ovn. Det betyr mye for den lokale forurensningen.

DEL

– Finessen ved en rentbrennende ovn er at røyken blir ledet tilbake til brennkammeret der den brennes om igjen. Dette kalles sekundær forbrenning. I 1998 kom det krav om at vedovnene på de norske markedet skulle ha denne teknologien, forklarer Morten Berntsen ved Teknologisk Institutt.

Tonnevis med støv

Du vet at vinteren nærmer seg når den karakteristiske, sure vedfyringslukta henger over nabolaget. Koselig, synes noen, mens andre lurer på hva de egentlig puster inn – og om det kan være noe særlig bra for mennesker og miljø.
– Piperøyken inneholder svevestøv. De bittesmå partiklene kan forverre helsetilstanden akutt for folk med lunge- og hjerte-/karsykdom, og de kan trolig føre til dårlig helse over tid hos folk som i utgangspunket var friske, sier Per Schwarze, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet. Mange tettbygde strøk i Norge, og enkelte industristeder, har stadig høyere konsentrasjon av svevestøv i lufta enn den øvre grensen som er satt av myndighetene. Dersom flere gamle vedovner ble byttet ut med nye, kunne mye av svevestøv-problemet være løst. For selv om veidekkeslitasje er en viktig årsak til svevestøv, kommer faktisk så mye som 60 prosent av svevestøvet fra vedfyring i hus og hytter, melder Statistisk Sentralbyrå (SSB). Det kunne vært enda verre. Mange gamle ovner er jo allerede byttet ut med nye, rentbrennende ovner. Hvis all veden var blitt brent i ovner av den gamle typen, ville det årlige svevestøvutslippet vært 16.000 tonn høyere enn i dag. Nå slippes det ut cirka 33.000 tonn svevestøv fra vedfyring i hus og hytter, ifølge beregninger fra SSB og Statens Forurensningstilsyn (SFT).

Se røyken

Hvis du ikke kommer inn til naboen for å sjekke om vedovnen hans er av den nye typen, kan du kikke på røyken som velter ut av pipa: Mørk og illeluktende røyk betyr masse uforbrente partikler, altså gammel ovn. Blek og mindre stinkende røyk betyr at mesteparten av partiklene er fullstendig forbrent, altså ny ovn. Trenger du flere argumenter for å koste på deg ny ovn, kan du ty til energiøkonomi.
– Hvis man måler temperaturen i pipa, er den mye høyere ved bruk av gammel ovn enn ved bruk av ny ovn. Så du fyrer jo for kråka med de gamle ovnene. De nye ovnene varmer opp der de skal, i rommet de står i, sier Berntsen.
– Du får 30 til 40 prosent mer varme ut av hver vedkubbe i en rentbrennende ovn, påpeker René Christensen, leder i Varmeprodusentenes forening og markedssjef hos Jøtul.

Design

Det ble solgt 77.000 ildsteder i Norge i fjor. Nesten 50.000 av dem ble kjøpt for å erstatte gamle ovner, og bidro dermed til å få ned svevestøv-utslippet. Det som trigger ovnskjøp hos folk flest, er likevel ikke miljøhensyn.
– Energieffektivitet betyr en del, og hvordan det ligger an med strømprisen. Men en ny ovn er vel så mye et møbel som en varmekilde, sier René Christensen. En undersøkelse gjort av Varmeprodusentenes forening viser at kvinner tar 9 av 10 beslutninger knyttet til ovnskjøp. Og Christensen, som også er markedssjef hos Jøtul, vet hva damene vil ha.
– En litt dyrere, høyere og slankere versjon enn det mannen deres opprinnelig hadde tenkt seg. Men han går nesten alltid med på det. Derfor rettes moderne ovnsproduksjon utelukkende inn mot kvinnelig smak. Vi vet jo hvem som kommer til å få det siste ordet.

Artikkeltags