Peiskos på kjøkkenet

Av
Artikkelen er over 18 år gammel

Ønsker du deg peis på kjøkkenet? Enten du velger en ferdig omramming eller designer en selv, kommer du til å få masse hygge og nytte av den.

DEL

Murmester og montør Ole Bjørnstadhaugen pusser en kjøkkenpeis som han har murt opp på Siggerud. Huset har tidligere vært hytte, og nå gjøres stuen om til et romslig, koselig kjøkken. Peisinnsatsen fra Dovre har dører som kan åpnes, så her kommer det til å bli mange måltider rundt langbordet med varmende bål til. Peisinnsatser fungerer som vedovner. De store glassdørene som kan åpnes gjør at man får både åpen peis og effektiv vedovn i ett og samme ildsted. Her er det huseier og murmester som sammen har bestemt hvordan omrammingen skulle bli. Tre hyller har plass til vin og nisjene har plass til ved. Selv om jeg pleier å anbefale butt eller kørj - det blir så mye bøss av veden som ligger løst, fnyser Ole. Men selvsagt får kunden det som hun eller han vil. Og så en stor, bueformet nisje under peisinnsatsen med plass til litt av hvert. Og peisinnsatsen er i samme høyde som kjøkkenbenken. Arbeidet her er litt spesielt, siden veggen inn til pipa er forferdelig tjukk. Ole har litt av en jobb med å komme seg igjennom. Men med mer enn førti års erfaring fra bransjen, så går det nok bra. Siden gulvet er et hyttegulv, bør det forsterkes litt i blindkjelleren - for peisen veier noen kilo. Den er murt opp med multiplater og multiinteriør. Når Ole er ferdig med å pusse, skal peisen males med hvit slemmemørtel. Riktig så lekkert, ser det ut til å bli.

Gode råd

Ole har noen gode råd for dem som tenker på å installere peis: Sjekk at gulvet tåler vekten av peisen. Likeså at avstanden til treverk er stor nok. Vær nøye med montering til innerkjernen i piperøret. Husk at det er strenge krav om hvor mye luft som skal inn og ut av en peis. Ta deg en tur i forretningene og se på utstillingene deres, slik at du finner noe du blir fornøyd med. Tenk igjennom hvilket behov du har før du handler. Her som ellers, gjelder det at du betaler for det du får. Men Ole synes nok kanskje at prisforskjellen mellom de rimeligste peisene og de nest rimeligste er vel stor.Du kan montere peisen selv, men da må du ha en godkjent kontrollør.
– Jeg anmelder det jeg gjør selv. Men er ikke begeistret for å kontrollere andres ferdige peisarbeider. For da vet jeg ikke hva som er gjort. Men jeg respekterer det selvsagt når selvbyggere prøver seg, og så må ha hjelp.Reglene har skiftet mange ganger i min tid, forteller Ole. I dag er det for så vidt greit nok. Folk slipper ekstra utgifter hvis de har en som er godkjent til å gjøre arbeidet.

Pris

Hvis alt ligger til rette med brannmur og lignende, så koster det omtrent tre tusen kroner pluss moms å få montert en peis med innsats og ferdig omramming, forteller Ole. Er omrammingen spesielt stor, blir det litt dyrere. En ovn koster omkring femten hundre pluss moms. Prisene er inklusive melding til kommunen.Ole synes det er moro å holde på med en slik peisomramming som denne. Men det går mest i ferdige omramminger. En fordel med dem, er at du vet akkurat hva du får. Forøvrig finnes det emaljerte, vedlikeholdsfrie ovner. Og en dansk ovn i plater som har en utrolig varmeeffekt. Ole er svak for klebersteinsovnene. De har litt av den samme effekten som kakkelovnene. Fyrer du en times tid om kvelden, så holder de seg varme nesten over natten. Utformingen er litt enklere enn på kakkelovnene. For øvrig kan det være greit å huske på at det er lov å sette inn en ovn som er produsert før 1940 - hvis du skulle komme over et prakteksemplar.

Fakta

- Hva koster peiser med omramming? Hos Jøtul får vi opplyst at veiledende pris på peiser inklusive omramminger er fra 14 000 opp mot 39 000. Hos Dovre er veiledende pris på peiser inklusive omramminger fra i underkant av 10 000 og opp til 30 000.
Men gå i forretningene og ta en titt. Prisene kan variere og utvalget er stort både av vedovner, peisovner, peisinnsatser, omramminger og peiskassetter.
- Feierformann Paulsen ved Nordre Follo Brann- og Feiervesen opplyser at det er lov å montere et ildsted selv. Med ildsted menes alt som har tilknytning til skorsteinen. Man må huske å gi beskjed til det stedlige brann- og feiervesen, slik at de kan registrere ildstedet og feie. Hvis man setter opp ildstedet selv, må en kvalifisert kontrollør kontrollere arbeidet før ildstedet tas i bruk. Det kan være en murer eller en fra brann- og feiervesenet. For dette betaler man et gebyr, og får en ferdigattest på at ildstedet er i orden.

Artikkeltags