Gå til sidens hovedinnhold

Eiendomsmegler Grethe spår at flere Oslo-folk vil flytte til Ski: – Der tror jeg prisene skal opp

Forskere og eiendomsmeglere tror boligmarkedet trender mot randsonene av Oslo fremover.

For abonnenter

SKI/OSLO: For første gang på 21 år var det flere som flyttet ut av Oslo enn inn i fjor. Halvparten av dem flyttet til gamle Akershus.

Forskere og eiendomsmeglere Avisa Oslo har snakket med er ganske samstemte når de skal ta en titt inn i glasskula for å spå om fremtiden i boligmarkedet, og hvor det blir mest trykk fremover.

Leder Erling Røed Larsen ved Oslo Mets boligforskningssenter Oslo Housing Lab tror en konsekvens av pandemien kan være at folk i større grad vil bevege seg ut av sentrum.

– Det har vært observert slike mønstre internasjonalt det siste året, og vi ser spor av et slikt fenomen også her. De siste 20 årene har trenden vært at prisene relativt sett øker jo nærmere sentrum du kommer.

Røed Larsen sier det finnes mønstre i data som antyder at denne tendensen nå har stanset opp – eller i alle fall blitt bremset.

Jakten på plass

–Internasjonalt er det mye fokus på «the race for space». Dette ser vi i byer som London, Sydney, New York. Folk ønsker seg større plass. Hvor varig dette er, avhenger nok av lengden på koronatiltakene.

Røed Larsen mener vi vil se dette i Norge også.

– Hvis Oslo følger den internasjonale trenden, så vil det kunne bety at etterspørselen etter rekkehus på Grefsen, Kringsjå og Kjelsås vil øke mer enn veldig bynære leiligheter. I så fall vil bydeler som Vestre Aker og Nordre Aker bli spesielt ettertraktet. Men det kan også tenkes at det kommer en «bounce-back» mot sentrum hvis forholdene normaliseres relativt kjapt.

Les også

Nå har Tommy solgt Exit-huset, og det er klart hvem som flytter inn: – Vi er veldig fornøyd

Sentralt og grønt

Også stipendiat Mari O. Mamre ved NMBU tror flere vil lete lenger ut. Hun sier det var en trend rundt 2015–2017 hvor boligprisene steg raskere i bydeler som Alna, Østensjø og Søndre Nordstrand enn i sentrale strøk. Siden 2018 har imidlertid Frogner, Sentrum, Sagene og Grünerløkka økt mer i pris.

– Det blir spennende å se om verdien av sentralitet vil endre seg etter koronapandemien og mer bruk av hjemmekontor og smitte-frykt i tettpakkede sentrum. I så fall kan grønne boområder med større boliger og bedre plass stige i verdi, og vippe skålen mot randsonen igjen.

Selv holder hun en knapp på bydelen der hun selv bor, Søndre Nordstrand.

– Dette er en bydel som kombinerer sentralitet og grønne bomiljø med store boliger. Men det kan ta tid før mange nok får øynene opp for området, tror hun.

Eiendomsmegler Elin Dahl i Eiendomsmelger1 Oslo og Akershus deler Mamres syn.

– Jeg opplever at det er mange som flytter ut av bykjernen for å få bedre plass, og jeg tror faktisk at vi vil se størst vekst i utkanten av Oslo. Det er ikke utenkelig å reise litt lengre når man kanskje ikke må inn på kontoret hver dag, sier Dahl.

Øst er best

Grethe Meier i Privatmegleren tror det er de østlige områdene som vil ha den beste utviklingen fremover. De mest sentrale områdene som Frogner, Majorstua, St. Hanshaugen og Grünerløkka tror også Meier vil holde seg godt, men steder som Holmenkollen og Ullern har falt i popularitet.

– Jeg tror vi vil se en tendens til at sentrale Oslo øst blir mer populært. Gamlebyen, Kampen og Tøyen. Det begynner å bli ganske kult for unge mennesker. Hipsterkulturen liker det bedre enn St. Hanshaugen, sier Meier.

Meier mener prisene her har ligget lavere enn for eksempel Grünerløkka lenge, men at det vil få et oppsving. Det ligger sentralt til, det er godt med kulturtilbud og det er kort avstand til sentrum. Nærheten til Barcode og Sørenga tror hun har mindre effekt

– Jeg tror det er veldig ulike kundegrupper. De nye stedene langs sjøen er mer preget av det vi karikert kan kalle dem med vaffeljakke som kommer trekkende fra Frogner og Majorstua. Det er gjerne folk som vil skille seg litt ut og være litt annerledes som velger de sentrale østkantstedene, mener Meier.

Tilflytning til Ski og Ås

Hun er mer usikker på hvordan det vil gå med de områdene som ligger hakket lenger ut i øst, og hvor det bygges veldig mye nytt. Valle, Ensjø, Løren, Økern og Ulven.

– Jeg synes prisene der er høye med tanke på hvor tett man bor, og at det relativt sett er mer usentralt. Det er ofte avgjørende hva slags infrastruktur du har på transport. Prisene i Lillestrøm eksploderte jo da Gardermobanen kom, sier Meier.

Hun venter fortsatt på statistikk som kan bekrefte trenden med at folk ønsker seg mer plass som en følge av pandemien, og at flere flytter ut fra de trange leilighetene i sentrum.

– Vi ser det også på steder som Ski og Ås som snart får raskere togforbindelse. Der tror jeg prisene skal opp. Vi ser det også i pendlersteder som Fredrikstad og Tønsberg hvor tog og bil går raskere enn tidligere, sier Meier.

Les også

Flertall for å bygge ny skole på Fram-tomta

Gammel og god

Eiendomsmegler Elin Lee hos Sem & Johnsens Frognerkontor har to områder hun tror vil utvikle seg bedre enn andre. De er på hver sin side av sentrum.

– Vika-området kommer til å utvikle seg godt. Det ligger fortsatt under Frogner i pris. Når Fjordbyen er ferdig utviklet vil Vika bli en naturlig del av området mellom Frogner, Aker Brygge og Filipstad, sier Lee.

Hun har selv valgt å bosette seg i området fordi hun har tro på det, og anbefaler det gjerne til kunder som ønsker å investere i bolig i Oslo. Hun mener også at sentrumsnære områder som Frogner, Majorstua og Grünerløkka vil holde seg godt. Et sted hun mener er på vei opp er Gamlebyen.

– Det er et av områdene jeg tror vil øke i pris fremover. Det bygges jo veldig mye nytt rundt Gamlebyen, som Sørenga, og det kommer til å skyte i været etter hvert, sier Lee.

Sårbar for konjunkturer

Jonas Ekse Hovland i Krogsveen tror derimot det er stort potensial i de nye områdene i Oslo øst som Valle, Ensjøbyen og Løren.

– Jeg tror potensialet er større her enn de mest attraktive stedene i byen. Det er mange som kommer flyttende hit etter å ha fått det anbefalt av venner og kjente. Det er familievennlig med parker i nærheten, du slipper det verste bymaset og du får litt bedre plass enn i sentrum, sier Hovland.

På Valle, Ensjøbyen og Løren er det bygget veldig mye de siste årene, og mer skal komme. Ulven blir en helt ny bydel nærmest de neste årene.

– Det kommer en prisøkning her, og det ser man på alt som bygges. Går du tidlig inn i et byggeprosjekt så kan det være mye å hente, sier Hovland.

Samtidig trekker han frem en joker. Om prisene skulle starte å gå i gal retning tror han som de andre meglerne at de tradisjonsrike sentrumsnære områdene vil holde seg best.

– Disse områdene er nok mer sensitive for konjunkturer og svingninger, tror Hovland.

Adm. direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund setter en knapp på Hovinbyen. Området strekker seg fra Løren i vest til Breivoll i øst, og fra Bjerke i nord til Bryn i sør.

– Det er en ny by i byen. Dette minner om noe vi finner i større europeiske byer, som ikke Oslo har hatt til nå. Jeg tror det blir utrolig bra, sier han.

Les også

Kjetil fra Langhus satser friskt med ny kjøkkenbutikk i Ski sentrum: – Veldig gledelig at folk satser i slike tider

Kommentarer til denne saken