Skatten som splitter

SKATTET: Huset i Sandboveien ble ført opp i fjor. Fra og med 2018 kan eiendommen bli skattlagt, om partiene i Ski blir enige. FOTO: OLE KR. TRANA

SKATTET: Huset i Sandboveien ble ført opp i fjor. Fra og med 2018 kan eiendommen bli skattlagt, om partiene i Ski blir enige. FOTO: OLE KR. TRANA

Å innføre eiendomsskatt fordi man ikke vil ta upopulære avgjørelser, er dårlig politisk håndverk.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

LederEiendomsskatt var et tema i valgkampen i fjor, men har først nå blusset opp som en politisk hodepine våre kommuner. Budsjettarbeidet for neste år tvinger rådmenn til å foreslå upopulære kutt. Berørte grupper mobiliserer, og politikere gjør det de kan for finne løsninger for å beholde tilbudene. Ingen vil være upopulære blant velgerne.

Derfor bærer budsjettdiskusjonene preg av en årlig dans, der partene fører hverandre frem og tilbake over gulvet, tett omslynget, der fotarbeidet følger et gitt mønster, og avslutningen er åpenbar. Utfordringen er at for de fleste kommuner stiger kostnadene mer enn inntektene. Det er et regnestykke som over tid ikke går opp, og på ett tidspunkt møter også det offentlige et lånetak. Da må smertefulle beslutninger tas.

Eller man kan innføre eiendomsskatt.

Ved siden av formuesskatten er det den mest upopulære skatten vi har. For mens skatt på inntekt er allment omfavnet og oppleves som rettferdig, er eiendomsskatten skjev og rammer usosialt. Den skiller ikke på livssituasjon eller betalingsevne – den eneste fellesnevneren er at betalerne eier en bolig. Den skiller ikke mellom gjeldfrie par med millioninntekt, enker med lav pensjon og boliger i verdifulle områder, eller nyetablerte med 90 prosent lån på eiendommen.

Partier som prinsipielt går inn for innføring av eiendomsskatt har vår respekt – det er redelig politisk håndverk å være tydelig. Det er partiene som finner det opportunt å innføre en ekstra skatt fremfor å bedrive vanskelig lokalpolitikk, og velge bort noe man ikke har råd til, som oppfattes som vinglete.

Les mer:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags