Gå til sidens hovedinnhold

Ekstra mye brennmaneter i år – disse kjerringrådene gjør plagene enda verre

Artikkelen er over 1 år gammel

Trodde du urin var effektivt mot brennmanet? Da bør du lese denne saken.

FOLLO: Har du badet i Oslofjorden i sommer, er det godt mulig du har måttet styre unna både en, to og ti brennmaneter. At det er mye brennmaneter i år bekreftes i rapporter fra Havforskningsinstituttet. Dermed er også faren for å bli brent høyere enn normalt. Og skulle du først være så uheldig å bli brent, er det greit å ha i bakhodet hvilke ting som faktisk kan bidra til å lindre smerten – og hvilke kjerringråd du gjør best i å la ligge.

Mange har sikkert hørt at det å smøre på yoghurt, drysse på talkum, dynke med dispril-oppløsning i vann, helle på urin eller gni en glassmanet mot skaden skal hjelpe. Dessverre vil alle disse forslagene heller øker enn å redusere plagene, sier Dr. Jan Einar Vaage i Tryg Legehjelp i en pressemelding.

LES OGSÅ: Oppegård kommune undersøkte Gjersjøen nærmere i dag etter algeoppblomstring: - Ingen fare for drikkevannet

Vannfast solkrem

De opptil fem meter lange trådene er nærmest usynlige i vannet, og det mest opplagte rådet er å sjekke vannet godt før du hopper uti.

– Skulle du være uheldig å komme borti brenntrådene anbefaler jeg at du svømmer rolig vekk. Begynner du å kave kan du lett virvle opp brenntråder som suges mot deg. Bruk av vannfast solkrem er en effektiv beskyttelse.

LES OGSÅ: Stusset over vannet på badeplassen i Enebakk: – Jeg har aldri sett vannet sånn før. Det ser jo skikkelig giftig ut

Fjern trådene før behandling

Ifølge Vaage er det også svært viktig at alle brenntrådene er borte før man starter behandlingen. Hvis ikke kan behandlingen bare forverre plagene.

– Bruk hansker og fjern trådene enklest i saltvann, ikke bruk ferskvann da dette kan utløse enda mer gift, oppfordrer han.

LES OGSÅ: Det knaste i tennene av blåskjellet. Hinrich ble overrasket da han så hva det var

Om trådene er veldig vanskelige å fjerne, har Vaage noen gode tips.

– Å gni sand blandet med sjøvann på det brente området kan være effektivt. Et annet råd er å benytte barberskum og barberhøvel eller lignende for å skrape bort restene av brennmaneten.

Mange gnir og klør på det skadde området. Dersom ikke alle trådene er fjernet vil dette føre til at giften presses dypere ned i huden og spres over et større område. Forbrenningen blir dermed verre.

Faktisk er det et enkelt, rimelig middel som kan være det beste.

– En god og lindrende behandling kan være varmt vann. På apotek får du kjøpt lokalbedøvende krem/kortisonkrem som også er effektivt både mot svie og kløe. Legekontakt er kun nødvendig ved kraftig allergisk reaksjon, sier Vaage.

Kommentarer til denne saken