– Størst interesse for oss i Europa

STARTEN: Det begynte med den smarte stikkontakten for Yngvar Pettersen (t.v.) og Per Hopsø i HomeControl. Nå har de utvidet produktporteføljen betraktelig, og tilbyr blant annet en lyspære du kan dimme med mobilen og en smart røykvarsler som sender deg en melding når batteriet bør byttes eller det går en alarm. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

STARTEN: Det begynte med den smarte stikkontakten for Yngvar Pettersen (t.v.) og Per Hopsø i HomeControl. Nå har de utvidet produktporteføljen betraktelig, og tilbyr blant annet en lyspære du kan dimme med mobilen og en smart røykvarsler som sender deg en melding når batteriet bør byttes eller det går en alarm. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

Artikkelen er over 5 år gammel

Flere bedrifter og investorer i Europa snuser på Ås-firmaet HomeControl. – Vi trenger 30 millioner for å ta det neste steget, mener direktør Yngvar Pettersen.

DEL

ÅS: Over 20 bedrifter var med i konkurransen, som var en del av en oppstarter/gründer-konferanse i Murcia, Spania. Konferansen heter «Arctic 15» og er en søsterkonferanse til den som vanligvis holdes i Finland – den som er Nordens største «start up»-konferanse.

Telefonica, den spanske telegiganten som regnes som verdens nest største mobilselskap, er blant selskapene som var med i konkurransen. Hvordan i huleste klarte et topersoner lite firma fra Ås å klatre helt til topps?

Les også: Smart stikkontakt + app = lavere strømforbruk

– Vi evnet å presentere oss på en god og tydelig måte, samtidig som produktet vårt ble skrytt opp i skyene av så å si alle som var på konferansen. En av sjefene i Telefonica sa til meg at de ser på nettopp « The Internet of Things» (Tingenes Internett) som det aller mest interessante i markedet nå, forteller direktør i HomeControl, Yngvar Pettersen.

Vil fjernstyre strømmen

Men hvem er nå disse HomeControl-gutta igjen? For snaue to år siden skrev vi om dem for første gang. HomeControl holder til i Ås, består av gründer Per Hopsø og direktør Yngvar Pettersen, og jobber med utvikling av smarte løsninger for styring av strøm. Firmaet utvikler produkter som skal gi energibesparelse og økt el-sikkerhet. Siden sist har selskapet utviklet enda flere produkter, nå er det ikke bare den smarte stikkontakten. SmartLED, en lyspære du kan dimme med telefonen, Smart Røykvarsler, som sender deg sms når batteriet bør byttes og alarm rett i telefonen, er noe av det nyeste. Og det er alt dette som er bare et par avtaler unna å ta av for alvor.

– Hva får dere ut av konkurranseseieren i Spania?

– En del av premien er at vi har billetter til den store oppstart-konferansen i Finland, som arrangeres litt senere i år. De vil lage et spesielt opplegg for oss der, som vinnere av den spanske utgaven av «Arctic 15». Det viktigste med alt dette er naturligvis kontaktene du får. Nå snakker vi med toppsjefene i Telefonica, vi har kontakt med folkene bak «Angry Birds». Det ville vi ikke vært i nærheten av uten deltagelsen på disse konferansene. Dessuten viste spanske myndigheter stor interesse, forteller Pettersen.

– Vi har fått tilslag på to leilighetskomplekser som vil innføre smartstyring i Spania. Så er vi i forhandlinger med en stor elektrokjede og fem-seks selskaper utover dette.

Spennende tider

Spennende tider for Ås-firmaet, altså. Hva så med det økonomiske grunnlaget? Hvor støtt står HomeControl per april 2015?

– Vi økte omsetningen med 300 prosent i fjor, vi leverer i markedet og vi er i god balanse. Interessen utenfra er større enn noensinne, forteller Yngvar Pettersen.

Samtidig legger han ikke skjul på at friske penger inn er en nødvendighet.

– Vi trenger 30 millioner for å kunne ta det neste steget. Vi trenger flere folk og mer effektiv produksjon. Vi har samtaler med flere investorer om dagen. Jeg håper at vi i mai/juni vil kunne se et tellende resultat av disse samtalene. Men selv om vi mener at vi gjør mye bra og at vi jobber i riktig retning, har vi gjort oss mange erfaringer underveis. Blant annet det at alt tar mye lengre tid enn du tror og håper.

HomeControl-systemene er tilgjengelig i noen Elkjøp og Lefdal-butikker i Norge. Planene er å gjøre produktene tilgjengelig i vesentlig flere butikker snarlig, blant annet i Ski.

– I mai er målet å få ut produktet i noen Elkjøp-butikker i Sverige og Finland, sier Pettersen.

– Hvordan har salget vært i Norge så langt?

– Faktisk litt dårligere enn vi hadde håpet, men det skyldes nok at det fortsatt er mange som ikke kjenner til produktet.

Her er Yngvar Pettersen ved et sentralt poeng. For interessen for HomeControl er markant større ute i Europa, Tyskland og Spania er to eksempler, enn hjemme i Norge. Pettersen tror det kan ha noe med kostnads- og lønnsnivå å gjøre.

– I Spania blir strøm/energi relativt sett mye dyrere enn i Norge, fordi de tjener så mye mindre enn oss. Dermed er interessen for å kunne spare også større. Samtidig: Besparelse er en ting, men vår løsning er også miljøvennlig. Det burde flere nordmenn tenke over, påpeker HomeControl-sjefen.

– Dere beveger dere taktfast fremover. Når tror du det store gjennombruddet kommer?

– I løpet av den tiden vi har jobbet med HomeControl har jeg erfart at man ikke skal ta noe for gitt. Jeg har ikke tall på hvor mange jeg har fått forsikringer om at «er med», for så å få kontramelding senere. Når du får høre fra toppsjefene i Telefonica at det vi holder på med er noe de vurderer som det aller mest interessante i markedet om dagen, blir du ivrig. Likevel: For oss er det Norge og Norden som gjelder i første omgang. Vi har etter hvert funnet ut at døgnet kun har 24 timer, men de timene bruker vi til fulle!

Målet er å gjøre hus til «smart buildings»

Husker du «Skaperen» på TV2? Programmet som ga gründere i Norge muligheten til å få vist frem produkter. Da så du kanskje sivilingeniøren Per Hopsø der. For det var her det startet for alvor. Hopsø kom til sluttfinalen i «Skaperen». I 2007. Men historien går tilbake til 2000.

Hopsø holdt på med et annet strømstyringssystem, men det var for kostbart. Så begynte han å tenke på hvordan man kunne gjøre dette rimeligst mulig: Da måtte han i det minste bli kvitt elektrikeren, det dyreste leddet!

– Etter masse frem og tilbake ble alt godkjent i 2011. Selve patentet tok jeg i 2002. Jeg fikk ikke inn noen penger før i 2006. Siden den tid har jeg kun jobbet med dette, har gründeren fortalt til ØB tidligere.

Flere bedrifter og privatpersoner, Universitetet i Bergen og Tana kommune er to eksempler, er allerede i gang med å bruke produktet.

Universitetet i Bergen har brukt systemet siden 2011.

Nå er det SmartLED, en lyspære du kan dimme med telefonen, Smart Røykvarsler, som sender deg sms når batteriet bør byttes og alarm rett i telefonen, som er blant HomeControls nye produkter. Og det er oppfinner og gründer Per Hopsø som er den drivende kraften. Målet er en plattform for smart styring av bygg og bolig. «The Internet of Things», som det kalles.

Dette er Tingenes Internett:
** Tingenes internett (Internet of Things - IoT) handler på mange måter om å gjøre uintelligente ting smarte.
** Tenk deg at alle ting fra joggesko og lyspærer til tannbørster, kjøleskap, biler og hele hus og byer er koblet til Internett. Målet til HomeControl er å skape såkalte «smart buildings».
** Kravene til personvern og informasjonssikkerhet er de samme for tingenes internett som ellers.
** Uttrykket Internet of Things ble første gang anvendt av den engelske teknologen Kevin Ashton i 1999.
Kilder: wikipedia.org og dn.no

Artikkeltags