NORDRE FOLLO: Bjørn Kristiansen var samfunnsbyggeren som trivdes blant mennesker, han snakket med alle, lyttet til innbyggernes innspill og samlet inntrykk før han gjorde seg opp en mening. En folkelig brobygger.

Mild i formen og med humørfylte replikker, men bestemt og ansvarlig i sak. Man var aldri i tvil om hva han mente.

Selv om det er lenge siden han avsluttet sin ordførergjerning i Oppegård, er det mange som føler at de mistet en god venn og medspiller da Bjørn Kristiansen gikk bort 26. juli, 92 år gammel.

Hans vei inn i poltikken, kan være et godt eksempel for mange. Som ung engasjerte han seg i Kolbotn Idrettslag som fotballtrener og skøyteleder. Hans evne til strukturert lederskap ble lagt merke til, ikke bare i klubben, men også i Oppegård Høyre. Sånn startet han sin politiske karriere i Oppegård kommunestyre i 1972.

LES OGSÅ: Tidligere ordfører Bjørn Kristiansen i Oppegård er død

Ni år senere satt han i ordførerstolen og var Oppegårds politiske lederskikkelse i hele 14 år. Han var beskjeden nok til å mene at det neppe var andre kandidater til jobben som kunne føle ham som en konkurrent. Det var velgerne som ville ha Bjørn.

Gjennom kommunens 105-årige historie er han den med lengst ordførervakt. Riktignok mente han at ordførerstolen ikke var særlig god å sitte i, nedslitt som den var av forgjengerne. I stedet for ny kontorstol, vedtok politikerne å kjøpe inn kunst av Olav Mosebekk. Ny stol kom senere.

Han opplevde at skatteinntektene i kommunen sviktet og det ble nødvendig med innstramminger. Men han kunne likevel se tilbake på en periode hvor Sofiemyr kirke ble bygget, likeledes Høyås bo- og rehabiliteringssenter, kommunen kunne notere seg for full barnehagedekning og store, tunge industribedrifter samlet seg på Mastemyr industriområde.

LES OGSÅ: Minneord: Bjørn Kristiansen

Bjørn Kristiansen var politisk aktiv i hele sitt voksne liv og satt i en rekke råd og utvalg, likeledes i Akershus fylkesting og var aktiv i Senior Høyre. Han var en viktig talsmann for eldre da han tok en ny periode i kommunestyret i 2003-2007. Han var også aktiv i Landstormen og Oppegård Rotaryklubb.

Han vokste opp i Ski som yngstemann av ti søsken, men vandret over kommunegrensen til Oppegård for å finne seg en partner i Randi. De var sammen i 72 år, fikk to barn, fem barnebarn og syv oldebarn.

Da en sentral Høyre-politiker i Oslo en gang uttalte at hovedstaden kanskje burde vurdere sammenslåing med Oppegård i jakten på nye utbyggingsarealer, var Bjørn klar i sin tale. Han ble kontaktet av Østlandssendingen, som ville ha en kommentar til utspillet. Svaret hans var: - Jeg er ikke sikker på om Oppegård er klar for å bli så stor.

Han kjørte bil helt til det siste og dro på lange bilturer, ofte alene, til Rondane eller Hardanger for å se på fruktblomstringen. I fjor kjøpte han seg en ny hybrid-bil. Alltid i pakt med tiden.

Vi lyser fred over Bjørns minne.

Ole Kjeldsberg Endresen