En oppgave er viktigere enn alt annet

Artikkelen er over 1 år gammel

Thomas Sjøvold og Hanne Opdan har én hovedoppgave frem mot valget: Å gjøre seg kjent for velgerne i den delen av den nye kommunen der de aldri har jobbet.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Dette er den virkelige store oppgaven for de to ordførerkandidatene mindre enn et halvt år før valgdagen. De står begge trygt plassert i sine partiers politikk, og er bredt valgt som ordførerkandidater for sine partier. De er godt kjent i blant velgerne i hjemkommunene, selv om Opdan bare har hatt to år i ordførerposisjonen, men utfordringen ligger i at de bare er kjent blant 50% av velgerne i Nordre Follo kommune.

At meningsmålingen Sentio har gjort på oppdrag fra Østlandets Blad viser dødt løp mellom de to toppkandidatene, er mer et uttrykk for at manglende gjennomslag hos halvparten av innbyggerne, enn det er at partiblokkene følger hverandre.

Oppgaven er størst for Hanne Opdan, som i tillegg til å være den som har kortest fartstid, må overbevise en del av den nye kommunen som ikke har hatt noe annet enn høyreordførere i 50 år. Teamene rundt ordførerkandidatene kan bli avgjørende for å nå bredt frem, og her er stiller Høyre sterkest, etter vår vurdering. Varaordførerkandidat Anne Kristine Linnestad har selv fartstid i ordførerstolen, nyter stor respekt, og er en av de mest ambisiøse lokalpolitikerne i Follo. Arbeiderpartiets varaordførerkandidat, Oddbjørn Lager Nesje, er på sin side helt ukjent for velgerne i Ski, og også anonym i Oppegård.

Bevegelsen fra forrige måling Sentio gjorde for Østlandets Blad i høst, er ikke veldig stor, og gjenspeiler heller nasjonale tendenser enn at noen lokale valgkampsaker har fått prege debatten. Siden den målingen har partiene valgt sine kandidater, og begynt å meisle ut politikken, som skal danne retningen for den nye storkommunen. Nå skal den ut til folket.

Utfordringen i etableringen av Nordre Follo som ny kommune, er nettopp mangelen på politisk retning i arbeidet. Organisasjonen Nordre Follo kommune er i rute, men dette er rammeverket for driften av tjenestene som kommunene skal tilby sine innbyggere. Politikken står på utsiden og venter på å komme inn. Og det skjer ikke før etter valget, når velgerne har sagt sitt, og kommunestyrets første sammensetning er klart. Da starter forhandlingene, diskusjonene, kompromissene. Det er her den praktiske politikken skal formes, og retningen for den nye kommunen stakes ut.

Selv om det er tidlig i valgåret og valgkampen ikke er kommet skikkelig i gang, må det bekymre Arbeiderpartiet i Nordre Follo at både de og støttepartiet Venstre går tydelig tilbake i vår måling. Og Senterpartiet, som stormer frem på landbasis, kan igjen representere beboerne i Oppegård, etter flere år utenfor kommunestyret. Senterpartiet og SV er de store vinnerne i denne målingen. Så er vi litt overrasket over at MDG ikke gjøre større fremskritt på denne målingen - i Ås er det et av partiene som vokser aller mest.

Men også høyresiden taper terreng, i forhold til valget i 2015. Både Høyre og Frp går tilbake på vår måling, en tendens som speiler seg i summen av alle målingene for landet gjort første kvartal i år.

Mandatfordelingen viser, som målingen i høst, at de store partiene er avhengige av å bygge allianser med nye samarbeidspartnere for å sikre en plattform å styre fra. Og det er her innbyggerne i Oppegård plutselig kan få en ordfører fra et helt nytt parti.

Det er kanskje en større endring enn at man brått bor i en helt ny kommune.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken