YTRE ENEBAKK: Henning Bergersen, vokalist, komponist og Jølsen-kjenner, flirer bredt når han karakteriserer bandet Moys. Alle de andre flirer også med høy lyd, litt enebakksk.
– Hva synes du for eksempel om brødskiver med egg og brunost. Det er oss.

I Ragnhild Jølsens ånd

De fire karene i Moys, som etter hvert har fått et kvinnelig tilskudd, utgjør det mest kjente rockebandet i Enebakk gjennom de siste 15 årene. I disse dager er Moys ekstra aktuelle: i kveld er det slippfest for bandets fjerde plate, «Måneskinn og tåke», hos Martins på Lillestrøm. Bandet har satt musikk til tekster av enebakkforfatteren Ragnhild Jølsen, som døde bare 32 år gammel i 1908. For få uker siden lanserte bandet også sin første musikkvideo.
– Jeg tror Ragnhild Jølsen ville likt å være tekstforfatter på en rocke-CD anno 2009. Hun var en radikal og på mange måter banebrytende i sin litteratur. Det har vært et mål for oss å prøve å gjenskape Jølsens stemninger i musikalsk form.

Langvarig prosjekt

«Måneskinn og tåke» er blitt til gjennom et ekstra langt svangerskap. Platen, med økonomisk bidrag fra Enebakk kommune, skulle egentlig vært sluppet for et år siden, under kommunens 100-års markering for Ragnhild Jølsens bortgang.
– Hvorfor har det tatt så lang tid å gjennomføre plateprosjektet?
– Vi var enige om å jobbe med prosjektet til vi var fornøyd. Det har vært et vanskelig prosjekt på alle måter unntatt når det gjeldet det musikalske.
– Sist vi ga ut en plate, «Replika» for ni år siden, var vi ikke så nøye med hvem som var utgiver og distributør. Det brant vi oss på og skulle ikke gjøre den bommerten en gang til.
– Dessuten virker det som om platebransjen i dag er redd for å ta i noen som ikke er etablert. Når vi endelig har fått alt i boks er vi kjempefornøyd med produktet. Ikke minst takket væreprodusenten Willy Lærum Martinsen, som også har gjort en sinnssykt bra jobb med miksingen, sier Henning Bergersen.


LES hva ØBs anmelder mener om plata

Etterlatte notater

– Ragnhild Jølsen var ingen lyriker, men skrev romaner. Hvordan har dere plukket ut tekstene?
– Det ble litt jobb å finne frem til tekstlinjene, få det til å henger sammen. Mye er hentet fra etterlatte notater og flere av bøkene hennes.
– Det jeg har vært mest spent på er hvordan tekstene og musikken fungerer sammen.
– Vi er enige om at vi er fornøyd med det også, Henning, kommenterer Robert Cohn, trommis, fra sidelinjen. Alle har andre jobber å ivareta, musikken er en altoppslukende hobby. Nå begynner spillejobbene å renne inn.
Hele bandet er benket rundt et kafébord på Vågsenteret for å fortelle om Moys største prosjekt siden bandet startet opp i 1993. I tillegg er det et kulturhistorisk prosjekt, som kan sette både Moys, Ragnhild Jølsen og Enebakk på kartet hos den rockinteresserte del av befolkningen.
Ute er det kveld. Det er måneskinn og tåke over Vågsvann. Helt i Ragnhild Jølsens ånd.