– Hun fremkalte orgasmer i litteraturen

– Jeg ble fascinert av romanene til Ragnhild Jølsen og måtte finne ut mer om henne, forklarer Arnhild Skre.

– Jeg ble fascinert av romanene til Ragnhild Jølsen og måtte finne ut mer om henne, forklarer Arnhild Skre.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

– Det har vært gøy å være i nærkontakt med Ragnhild Jølsen gjennom mer enn to år. Og hun er fortsatt spennende, dette gåtefulle mennesket.

DEL

YTRE ENEBAKK: Det var en dristig oppgave journalist og forfatter Arnhild Skre gikk i gang med, da hun påtok seg å skrive biografien om den myteomspunne Ragnhild Jølsen. Også fordi hun selv bor i Enebakk.

– En av slektningen til Ragnhild Jølsen sa til meg at hun ikke skjønte hvorfor jeg ville kaste bort livet mitt med en slik biografi, smiler Arnhild Skre.

Døde av indre blødning

Det finnes lite skriftlig kildemateriale om Ragnhild Jølsen, men desto flere historier på folkemunne om den første kvinnen som fremkalte orgasmer i norsk litteratur. Dessuten finnes det knapt et menneske i Kirkebygda eller Ekebergdalen, hvor Ragnhild Jølsen vokste opp, som ikke har et sterkt forhold til Enebakk-forfatteren.

– Jeg mener å ha avlivet en rekke myter om Ragnhild Jølsen. Hun var neppe gravid da hun døde, bare 32 år gammel. Hun misbrukte både opiater, alkohol og sovemidler, men det er lite trolig at hun begikk selvmord. Dødsårsaken var indre blødning som følger av alkoholmisbruk, sier Arnhild Skre, forfatteren bak «La meg bli som leoparden».

Tittelen henspiller på Jølsens ønske om å være fri og frank som leoparden.

Faren brutal arbeidsgiver

Arnhild Skre har mer på lager. – Ragnhild Jølsens far, eieren av fyrstikkfabrikken i Ekebergdalen, Holm Jølsen, er fremstilt som en hyggelig og jovial mann. Det gjelder både i Ragnhilds «Brukshistorier» og i nåtidens musikalversjon, «Fyrstikkfolket». Sannheten er en helt annen. Han slo arbeiderne med stokken og ble regnet som en brutal arbeidsgiver. Men han var også en fremsynt mann og var først ute med bedriftslege.

– Familien var etter hvert så dårlig stilt økonomisk at den nærmest var konkurs. Blant andre sønnen Olaf kjøpte opp gjelden, slik at Jølsen-familien kunne bo på Ekeberg gård ytterligere noen år.

– Ragnhild Jølsen fremstiller selv sin far som en hyggelig mann?
– Hun har nok skildret ham slik hun ville at han skulle være, og musikalversjonen er bygget på «Brukshistorier». På slutten av livet hans var det derimot et godt forhold mellom far og datter.

Bedre enn Undset

Ragnhild Jølsen skrev ikke mange bøker, til sammen fem på like mange år etter debuten med «Ve´s mor» i 1903. Den ble god tatt imot av kritikere og kolleger. Sigrid Undset mente at Ragnhild Jølsen var den største av de to. Hun solgte bra, men bøkene ble aldri noen bestselgere. Hennes verker er likevel aldri glemt.

– Hva slags menneske var Ragnhild Jølsen?
– Det er det vel de færreste som vet. Hun var en oppsiktsvekkende person, og ikke så naiv som hun skildres av Jens Bjørneboe i «Drømmen om hjulet». Hun oppholdt seg mye blant bohemene i Kristiania og hadde forhold til en rekke menn, mange var gift. En av disse var maleren Carl Dörnberger i Son, som hun hadde et stormfullt forhold med.

– Hun var utdannet telefonist og prøvde seg også som guvernante. Søstrene hennes mente hun var sterkt opptatt av egen utvikling og tungsindig, men hun var også opplevelseshungrig.

Drifter og attrå

Ragnhild Jølsen fornektet Gud og skrev ut fra et uttrykksbehov detaljert om oppsiktsvekkende ting som utroskap, morfinisme, rus, kvinners drifter og attrå. Store temaer og sterke saker for sin tid. Noen stilte spørsmål om dette virkelig var skrevet av en kvinne.

– Hvorfor er det så viktig med en biografi om en forfatter som er lite kjent og har skrevet få bøker?
– Hun skrev om sterke og voldsomme temaer i et fascinerende språk. Hun var den første som skrev om orgasmer i litteraturen. Hun var banebrytende. Ragnhild Jølsen skrev ikke pusete om småting i privatlivet.

Artikkeltags