Glassnøkkelen til debutant

GLASSNØKKELEN: I går fikk Gard Sveen fra Ytre Enebakk Gullnøkkelen for boken Den siste pilegrimen. Han er den første debutanten som tildeles både Rivertonprisen og Glassnøkkelen siden Jo Nesbø fikk prisene for «Flaggermusmannen» i 1998. FOTO: ALEXANDER OPSAL

GLASSNØKKELEN: I går fikk Gard Sveen fra Ytre Enebakk Gullnøkkelen for boken Den siste pilegrimen. Han er den første debutanten som tildeles både Rivertonprisen og Glassnøkkelen siden Jo Nesbø fikk prisene for «Flaggermusmannen» i 1998. FOTO: ALEXANDER OPSAL

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Gard Sveen fra Ytre Enebakk er i godt selskap. I går fikk han prisen for beste skandinaviske kriminalroman for boken «Den siste pilegrimen».

DEL

OSLO: Glassnøkkelen deles ut av Skandinavisk kriminalselskap. Prisen ble første gang delt ut i 1992, og blant tidligere vinnere finner vi kjente krimforfattere som Jo Nesbø, Henning Mankell, Stieg Larsson, Håkan Nesser, Johan Theorin, Jørn Lier Holst og Karin Fossum.

– Det er en fryktinngytende liste. Det er spesielt å få stå på den listen der, slår Sveen fast.

En sann mordgåte

Boka han tidligere har fått Rivertonprisen for, og nå Glassnøkkelen, har tittelen «Den siste pilegrimen», der politietterforsker Tommy Bergmann i våre dager nøster opp løsningen på en sann mordgåte fra 2. verdenskrig.

– Hvorfor denne interessen for 2. verdenskrig?

– Jeg har alltid hatt interessen for 2. verdenskrig og det ytterst menneskelige dramaet ved den. Det er et utmerket utgangspunkt for fiksjon.

– Når kommer bok nummer to fra din hånd ut?

– Jeg holder på å ferdigstille førsteutkastet nå. Er den bra nok, håper jeg den kan komme ut rett etter jul.

– Hva handler neste bok om?

– Hvis det jeg skriver nå, er bra nok, blir det en litt annerledes bok. Hovedpersonen blir fremdeles Tommy Bergmann, men den veksler ikke mellom nåtid og fortid. Han skal forsøke seg på et gammelt drap som skjedde i begynnelsen av karrieren hans, men som ikke ble oppklart. Nå får han en ny sjanse, forteller forfatter Gard Sveen fra Ytre Enebakk.

Solgt til utlandet

Den første boken, som han nå har fått både Rivertonprisen og Glassnøkkelen for, er inspirert av hendelsen fra virkeligheten. 27. juni 1945 ble motstandsmannen Kai Holst funnet død i en trappeoppgang i Stockholm. Omstendighetene rundt dødsfallet er fortsatt et mysterium.

Siden utgivelsen i fjor er boken trykket i 36.000 eksemplarer. Den er allerede solgt til forlag i Danmark, Tyskland og Slovakia.

Gard Sveen er født i 1969. Han er utdannet cand.polit. med hovedfag i statsvitenskap, og jobber som seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet.
GARD sveen:
debuterte i 2013 med boka Den siste pilegrimen.
tildelt både Rivertonprisen og Glassnøkkelen for debutboka.

Artikkeltags