Høyre-ordførere vil ikke ha innblanding fra høyere makter

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

SKI: På det gamle ordførerkontoret i Ski rådhus sitter fem Høyre-ordførere fra Follo og en tidligere ordfører, nå stortingsrepresentant for Akershus Høyre. Rundt omkring i resten av landet er i alt 125 Høyre-ordførere samlet på samme vis. Målet er å få blest om hvor mye bedre en borgerlig regjering kan bli både for ordførere og folk flest, formulert som sju krav til en eventuell Høyre-regjering.

- Vi tar ingenting på forskudd, erklærer Ski-ordfører Anne Kristine Linnestad.

Vil bestemme mer selv

Sju krav blir redusert til tre når Follo-ordførerne blir bedt om å begrense seg.

- Punkt en, tre og fem er de som er aller viktigst for oss Follo-kommuner, fastslår Enebakk-ordfører Tonje Anderson Olsen.

Det handler om å revidere dagens Plan- og bygningslov slik at kommunene får bestemme mer selv, å minske muligheten for innsigelser fra andre slik at kommunene får bestemme mer selv, og å bli kvitt byråkrati som hindrer kommunene i (ja, du gjetter riktig) i å bestemme selv.

- Det som bekymrer meg er respekten for lokaldemokratiet og overprøving av kommunens valg og vedtak. Vi vil begrense Fylkesmannens og andre innsigelsesmyndigheters bruk av skjønn. Skjønnet skal utøves i kommunestyret, overordnede myndigheter skal bruke lovverket, mener Linnestad.

Ikea og næringsområde

Ordføreren i Vestby trekker frem Ikea-saken som et skrekkens eksempel i hans øyne.

- Vi har et enstemmig kommunestyre og et enstemmig fylkesting, og så overprøves vi både av Fylkesmannen og gjennom departementet. Vi ønsker respekt for lovverket, sier Johan Ødbehr.

- I Frogn har vi et enstemmig vedtak om å bygge et næringsområde i nærheten av E6. Det fikk vi ikke lov til, og så måtte vi finne et annet område. Byråkratiet har kostet oss så mange runder med anker og lovlighetskontroller som er det verste jeg har sett av sløsing av skattebetalernes penger, sier Thore Vestby.

Trenger et sted for megling

I Ski sa kommunen ja til motocrossbane i Assurdalen, til store protester fra Oppegård. Etter flere meglingsrunder gikk det både vinter, vår og år før Miljødepartementet skar gjennom og ga klarsignal til motocrossbanen. Og fremdeles prøver nabokommunen å sette kjepper i hjula på tohjulingene.

- Muligheten til å ta en debatt med naboen forsvinner ikke med mer lokaldemokratii. Når samfunnsinteresser på samme nivå står mot hverandre, må de ha et sted å gå til. Et meglingsinstitutt ville vært et godt arbeidsverktøy. Det tror jeg hadde blitt oppfattet som mer rettferdig, sier ordføreren i Ski.

Klar til å ta utfordringen

Stortingsrepresentant Sylvi Graham har sittet på Akershus-benken i fire år. Med 2. plass på listen til Akershus Høyre er hun sikret fire mye år. Spørsmålet er om det blir i opposisjon, som nå, eller i posisjon med en Høyre-ledet regjering. Uansett er hun klar for å ta fatt på utfordringen fra landets Høyre-ordførere.

- Som gammel ordfører skjønner jeg disse kravene veldig godt. Og så er det sånn at Høyre går til valg på desentralisering av makt. Da er det grunnleggende å bygge fra bunnen og opp, og styrke lokalt styre, uttaler Graham.

Les kravene fra Høyre-ordførerne i Follo og resten av landet:

Artikkeltags