Slår tilbake mot ordførerne fra Høyre

Stortingsrepresentant Gunvor Eldegard (fra venstre), Nina Sandberg, varaordfører i Frogn, Johan Alnes, ordfører i Ås, og Rita Hirsum Lystad, varaordfører i Frogn, ønsker Høyre-ordførerne velkommen etter i ønsket om mindre byråkrati og redusert klagegang for kommunale vedtak.

Stortingsrepresentant Gunvor Eldegard (fra venstre), Nina Sandberg, varaordfører i Frogn, Johan Alnes, ordfører i Ås, og Rita Hirsum Lystad, varaordfører i Frogn, ønsker Høyre-ordførerne velkommen etter i ønsket om mindre byråkrati og redusert klagegang for kommunale vedtak. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

ÅS: Tidligere denne uka lanserte landets 125 Høyre-ordførere sju krav til en Høyre-ledet regjering. De fem Høyre-ordførerne i Follo-kommunene Ski, Oppegård, Vestby, Frogn og Enebakk plukket ut tre krav som de mener er særdeles viktige. Det går på at kommunene skal få bestemme mer selv, uten innblanding og innsigelse fra overordnede myndigheter som Fylkesmannen og departementene. Eventuelle tvister kommunene imellom skal løses ved et innsigelsesinstitutt.

Les hele saken her: Høyre-ordførere vil ikke ha innblanding fra høyere makter

Nå slår to Follo-ordførere, en varaordfører og stortingsrepresentant Gunvor Eldegard, alle Ap, tilbake mot sine Høyre-kolleger. De mener at kravet om å gjeninnføre systemet med oppdatert innbyggertall for rammetilskuddet til kommunene slår bein under kravene om mer rett til å bestemme i egen kommune.

– En helt grunnleggende forutsetning for lokalt selvstyre og gode tjenester, er god økonomi. Det er to krav til økonomi som Høyre ikke nevner med ett ord i oppropet sitt, uttaler Nina Sandberg, ordfører i Nesodden.

Fem av Follo-kommunene vil tape på skatteomlegging

– Og grunnen til at de ikke nevner det, er at Oppegård kommune vil tjene litt på en slik omlegging, fire millioner kroner, og Ski vil tjene noe, 2,9 millioner kroner. De andre fem Follo-kommunene vil gå i minus. For Ås er det snakk om fire millioner kroner, for Frogn tre millioner kroner mindre enn med dagens ordning, sier stortingsrepresentant Gunvor Eldegard fra Ski.

– Og det gjelder kun selskapsskatten, så jeg skjønner godt at de ikke nevne det på skrytelisten sin, kommer det fra varaordfører Rita Hirsum Lystad i Frogn.

– Hvorfor vil flere av Follo-kommunene få mindre penger dersom mer av selskapsskatten skal gå direkte til kommunene?

– Når Høyre vil legge om inntektsfordelingen ved å la kommunen beholde en større del av skatteinntektene, betyr det at skattesvake kommuner, slik som Ås, vil tape på dette, forklarer Ås-ordfører Johan Alnes.

Ordførere under Erna som kommunalminister

Både Alnes og Eldegard var ordfører "under Erna", som de sier, det vil si da Høyres partileder Erna Solberg var kommunalminister.

– Jeg tror ingen av ordførerne ønsker seg tilbake til den tiden, sier Gunvor Eldegard.

– Alle ordførerne i landet, uansett parti, skrev under på et opprop om at hun måtte få avløsning, forteller Alnes.

– Velkommen etter!

De fire Ap-lederne stiller seg gjerne bak kravet om mindre byråkrati og å redusere klagegangen for kommunale vedtak.

– Dette er noe Ap har vært opptatt av i lang stund; det er jo ikke noe nytt. Vi ønsker Høyre velkommen etter! erklærer varaordføreren i Frogn.

Eldegard reagerer på at ordføreren i Ski vil ha et nytt meglingsinstitutt samtidig som hun ønsker mindre byråkrati.

– Skal de ha mindre byråkrati, kan de ikke opprette en nytt institutt. Effektivisér det som er; det er jeg helt enig i, og ikke opprett noe nytt instiutt.

Her kan du lese kravene Høyre-ordførerne kom med til en eventuell Høyre-ledet regjering etter stortingsvalget 9. september

Artikkeltags