kirkebygda: – Originalmanuset til Hans Østeng og musikken til Geir Hauger legges til grunn, men dette blir en helt ny forestilling, sier Ole Christian Øen. Han skal instruere musikkspillet "Fyrstikkfolket", basert på Ragnhild Jølsens novellesamling "Brukshistorier" fra Ekebergdalen, hvor det bodde et helt samfunn som levde av fyrstikkfabrikken.

Audition i november

. – Til forskjell fra oppsettingen i 2006 vil vi bruke musikken mer aktivt, det blir en strammere og mer moderne versjon. Men vi trenger mye folk, sier komponisten Geir Hauge.
Lørdag 24. og søndag 25. november blir det avholdt audition i aulaen til Enebakk ungdomsskole for omlag 20 roller og korister til forestillingen.

Kulturdugnad.

"Fyrstikkfolket" anno 2006 var den største kulturdugnad i Enebakks moderne historie. Den trakk mer enn 2000 tilskuere til utendørsscenen innerst i Ekebergdalen. Denne gang blir spilleområdet mer tilgjengelig ettersom det skal bygges opp amfi og scene ved Enebakk bygdetun og ned mot elven Ign.
Ragnhild Jølsen var født og oppvokst på gården Ekeberg i Enebakk. Den gamle slekten preget både hennes forfatterskap og liv. 28. januar er det 100 år siden hun døde bare 33 år gammel.

Størst i Enebakk.

Jølsen er ikke så godt kjent som forfatter i vår tid, men var meget akseptert i sin samtid. Hun sto mellom sagn og myter, og skildringer av industrisamfunnets fremvekst. Mange vil hevde at Jølsen er Enebakks største kunstner gjennom tidene. Det er også årsaken til at Enebakk kommune markerer hennes livsverk gjennom en rekke kulturarrangementer neste år.
– Gjennom hele 2008 skal vi sette fokus på Ragnhild Jølsens forfatterskap og hennes spennende liv, sier Henning Bergersen, koordinator for Jølsen-året frem til nå.

Undset: Jølsen var størst.

Når det gjelder betydningen av hennes forfatterskap, henviser Bergersen til et sitat fra den mye mer berømte forfatteren Sigrid Undset: "Av oss to er Ragnhild Jølsen den største".
Det er lagt opp til en lang rekke arrangementer knyttet opp til Ragnhild Jølsens liv og forfatterskap neste år. Det starter med avdukingen av et smijernsskors ved Ragnhild Jølsens grav på Enebakk kirke 28. januar. Korset er en mindre utgave av et 3,5 meter høyt kors som sto på foreldrenes grav ved siden av.

Bok og cd-plate.

Det skal arrangeres kunstutstilling med orginalillustrasjonene til "Brukshistorier" (1938), journalisten og historikeren Arnhild Skre holder på med en bok av Ragnhild Jølsen, som skal lanseres i august, det skal lages en lydbok av Jølsen- romanen "Ve`s mor", rockebandet Moys i Enebakk slipper en plate med musikk til tekster av forfatteren i oktober. I tillegg blir det historiske rusleturer i Ekebergdalen, kåserier, debatter og festkvelder med blant andre professor og Ragnhild Jølsen-ekspert Helge Nordahl.