Jølsens siste leveår

JØLSENSTUA: Forfatteren Håkon Tysdal i stua på Solbakken (fra 1887) i Ekebergdalen. Her bodde Ragnhild Jølsen bodde til hun døde i 1908. Tysdal har skrevet boken om det siste året av forfatterens liv.
 FOTO: christian clausen

JØLSENSTUA: Forfatteren Håkon Tysdal i stua på Solbakken (fra 1887) i Ekebergdalen. Her bodde Ragnhild Jølsen bodde til hun døde i 1908. Tysdal har skrevet boken om det siste året av forfatterens liv. FOTO: christian clausen

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Håkon Tysdal har gått i Ragnhild Jølsens fotspor i Roma. Det er det blitt bok av. I går lanserte han boken i stuen i Ekebergdalen der forfatteren bodde da hun døde.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

KIRKEBYGDA: 28. mars var fødselsdagen til Ragnhild Jølsen. På samme dag, 100 år etter hennes død, sto Håkon Tysdal i huset der hun døde og fortalte om forfatterens liv da hun bodde i Roma. Tilhørerne var publikum som hadde funnet veien til boklanseringen i regi av Enebakk historielag.

Elsket friheten.

"Fra Ign til Fontana di Trevi" med undertittelen "En reise gjennom Ragnhild Jølsens siste leveår" er fortellingen om et begivenhetsrikt år for den unge forfatteren.
– Denne tiden omfatter også det halvåret hun var i Roma og hadde kontakt med mange forfattere, forklarer Håkon Tysdal.
Gjennom flere av hennes kunstnervenners beskrivelser kan vi følge Ragnhild Jølsen i Roma, i Den Skandinaviske Forening og på kafé i sene nattetimer. Her følte hun en frihet hun kanskje ikke hadde opplevd siden ungdomsårene i Kristiania.

Skrev fem bøker.

Jølsens reisebrev til aviser og blader i Norge, blant annet til VG, forteller hva hun var opptatt av. Likeledes brev hjem til familien, søstrene i Enebakk, og kjæresten, den 11 år eldre maleren Carl Dörnberger i Son.
Etter at Ragnhild Jølsen kom tilbake til Enebakk, la hun til side planene om sin dikteriske selvbiografi, "Den røde høst". I stedet tok hun fatt på "Brukshistorier", musikkspillet som "Fyrstikkfolket" er bygget på. Dette var den siste av fem bøker hun skrev før hun døde 32 år gammel i 1908. Boken var egentlig tilegnet hennes far i takknemlighet.

Reportasjepreget.

Faren, Holm Jølsen, var en visjonær nyskaper, som etablerte en fyrstikkfabrikk inne i Ekebergdalen med 300 ansatte på det meste. Han hadde ikke alltid hellet med seg. Fabrikken brant ned flere ganger, Holm Jølsen gikk konkurs og familien måtte flytte fra storgården Ekeberg og til Kristiania. Etter syv år flyttet familien tilbake til Ekebergdalen og inn i den tidligere ingeniørboligen Solbakken.
"Fra Ign til Fontana de Trevi" har reportasjepreg og med mange nye fotografier, både fra Roma og Enebakk, tatt 100 år etter at Ragnhild Jølsen var der. Den siste delen av boken består av et utvalg tekster og faksimiler. Flere av tekstene er tidligere upubliserte, blant annet Ragnhild Jølsens innlegg i Den Skandinaviske Forenings klageprotokoll.

Spennende diktning.

– Var Ragnhild Jølsen en så stor forfatter som ettertiden vil ha det til?
– Absolutt. Bøkene hennes ble godt tatt imot av kritikerne. Gabriel Scott skrev om debutboken, "Ve"s mor", at det var en oppsiktsvekkende debut. Selv i dag ville hun ha blitt oppfattet som modig. Hun skrev om et barn som ble født etter voldtekt i ekteskapet, om kvinners seksuelle frigjøring og i kjærlighetslivet foretrakk hun sterke og dominerende menn. Det blir spennende diktning av slikt, sier Håkon Tysdal.

– Les Jølsens romaner! – Det har aldri vært i mine tanker å skrive en biografi. Men jeg håper boken gir folk appetitt på å lese Ragnhilds Jølsens romaner. Da er hensikten oppnådd, sier forfatteren og forlagsmannen, som lenge har hatt en forkjærlighet for Enebakks store kvinnelige forfatter.
"Fra Ign til Fontana di Trevi" er gitt ut av Enebakk historielag. Førsteopplaget er 600 bøker.

Artikkeltags