Follos eneste strømprodusent

 – En betydelig teknisk kulturhistorie, sier Harald Stokkeland i Energi1 Kraftsalg. Han studerer aggregatene ved Børter kraftstasjon i Enebakk. Det meste er som det var da strømproduksjonen kom i gang i 1914. 
FOTO: BJØRN V. SANDNESS

– En betydelig teknisk kulturhistorie, sier Harald Stokkeland i Energi1 Kraftsalg. Han studerer aggregatene ved Børter kraftstasjon i Enebakk. Det meste er som det var da strømproduksjonen kom i gang i 1914. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Produksjonen går for fullt hos Follos eneste kraftprodusent, Børter kraftverk. Det har den gjort siden 1914.

DEL

 

KIRKEBYGDA: Visste du at litt av den kraften som Energi1 Kraft leverer til sine kunder i Enebakk, Ski og Røyken, kommer fra en lokal produsent?
Helt siden 1914 har Børter kraftverk i Kirkebygda i Enebakk produsert strøm. Kraftverket består av tre små kraftstasjoner som årlig produserer ca. 2,6 millioner kWh fornybar og miljøvennlig strøm. I dag kjøper Energi1 Kraft den energien som produseres her og selger den videre til sine kunder.
Pionérarbeid
I dag er det brødrene Svend og Christian Oppegaard på Børter gård som eier og drifter kraftstasjonene, men det var onkelen Asbjørn som var pioneren og satset på den nye teknologien.
– Det har nesten ikke skjedd noen forandringer fra den gang kraftstasjonene ble bygget, sier Svend Oppegaard som har ansvaret for den daglige driften.
Vannet som strømmen produseres av, kommer fra Børter. Vannet er demmet opp og herfra føres vannet inn i en rørgate og ned til Børter kraftstasjon som ligger 45 meter lavere i terrenget.
Familien Oppegaard har fallrettighetene til elven som renner fra vannet og ned til Øyeren.

Lokal leverandør
– I 1914 var det ikke snakk om å varme opp boligene med strøm. Den gang var det bare lyspærene som trengte strøm. Kundene abonnerte på lyspærer og betalte strøm deretter, forteller Oppegaard.
Kraftstasjonene leverte strøm lokalt i Ekebergdalen. Da Enebakk elektrisitetsverk ble etablert i 1915, kjøpte det strøm fra Børter kraftverk.
– Kraftverket produserte mye strøm i forhold til forbruket og kunne levere byggestrøm til Rånåsfoss kraftstasjon da denne ble bygget, forteller Harald Stokkeland i Energi1 Kraft.

Rasjonering
Denne vinteren har strømprisen vært høy. Årsaken er sterk kulde og lite nedbør som har ført til at vannstanden i magasinene stadig blir lavere.
Børter kraftverk opplever det samme som de store magasinene i fjellheimen.
– For tiden kjører vi kun ett aggregat i denne stasjonen, sier Oppegaard.
Måleren på veggen viser at det alene produserer 300 kW.
– Børter kjøres ned hver vinter, og vi har kjørt for halv maskin i noen uker nå. Det er ikke vann nok til begge aggregatene, sier han.
Nå venter han på snøsmelting og at vannføringen tar seg opp igjen.

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

Artikkeltags