ENEBAKK: – Vi er opptatt av å få til en utgraving av den 10 000 år gamle steinalderbosettingen i området, samt få høre Kahns tanker om hvordan de har tenkt å bevare denne for fremtiden. Steinalderfunnene på Durud i Ytterbygda er blant landets fem eldste, skriver Enebakk historielag på facebooksiden sin tirsdag.

– Vi har ennå ikke sett noe kart over utbyggingsplanene, men dersom planene omfatter området hvor funnene er, forutsetter vi en utgravning og nærmere undersøkelser før prosjektstart. Vi mener jo at en av Norges eldste steinalderbosettinger burde kunne bidra til å gjøre parken enda mer interessant. Bra for parken, bra for kommunen og bra for kulturminnet, sier Henning Bergersen, tidligere leder av Enebakk Historielag, nå medlem og historielagets nettredaktør, til ØB.

Mandag skrev ØB om ryktene som svirrer rundt den planlagte dyreparken på Durud i Ytre Enebakk.

Les også: Fremtidige dyrepark-naboer vil ha informasjonsmøte

Fant 10 000 år gammel flintøks

Under en utgraving i området i 1999 gjorde arkeologer ledet av arkeolog Kjartan Fønsterlien fra Akershus fylkeskommune funn i det planlagte dyrepark-området.

Totalt ble det funnet ni flintbiter på fire lokaliteter. Det mest oppsiktsvekkende funnet var en kjerneøks i flint, som er nærmere 10.000 år gammel og trolig tilhørte noen av de første menneskene som kom til landet etter siste istid, skriver historielaget på facebook-siden sin.

Funnet på Durud er ifølge Enebakk historielag trolig blant de aller eldste i Norge, på linje med funn gjort på Høgnipen ved Skjeberg og Stunner i Ski.

Si din mening i kommentarfeltet under.