Gå til sidens hovedinnhold

Havaristen i Ytre Enebakk trakk flere enn forventet

Artikkelen er over 8 år gammel

ENEBAKK: Da Havaristen i Ytre Enebakk åpnet onsdag morgen etter en lengre julestengning sto det nærmere 300 mennesker utenfor og ville inn. Kundene måtte ta i bruk parkeringsplasser hos nabobedriftene for å komme seg til den populære lavprisbutikken, langt inn i skogen i Enebakk.

– Dette er den siste uken vi holder åpent i disse lokalene, forteller daglig leder Tore Nilsen, dette er det vi kaller flyttesalg. Jeg kunne ikke i min villeste fantasi forestille meg en slik respons. Dette må være det nærmeste man kommer kaos, sier han.

Gammelt konsept

Da ØB besøkte salgslokalene onsdag ettermiddag, hadde det roet seg en hel del og det var igjen mulig å gå mellom alle pallene med varer.

Havaristen er et konsept fra 70- tallet. Det hele startet med at Fredrik Michelsen fra Miko Trading i Oslo var i Tyskland og fikk med seg hva de gjorde med et lasteskip som lå på bunnen i havnen i Hamburg. Båten var fylt med appelsiner og det mest nærliggende hadde jo vært at denne frukten ble værende i skipet. Men her var det en som hadde andre tanker om lasten. Hvorfor ikke kjøpe appelsinene, få de opp på land, gjøre det om til appelsinsaft og selge det videre. Dette fikk den nysgjerrige Oslo-mannen med seg og tok derfor med seg idéen hjem til Norge. Siden den gang har det bare fortsatt å vokse. I dag har de utsalget sitt i Ytre Enebakk.

– Vi kjøper opp nesten alt av varer fra konkursbo og gods på vei som har fått skader slik at de ordinære butikkene ikke vil ha det. Her er det som oftest forsikringsselskapene som setter en pris. Blir vi enige henter vi varene og kjører de rett inn i hallen her for salg, sier Nilsen.

Lars Gregersen fra Ytre Enebakk er innom Havaristen minst en gang i uken og var i dag på jakt etter motorsag, motorolje og presenning.

– De hadde ikke noe av det jeg hadde tenkt å kjøpe, men som du ser har jeg jo klart å fylle opp posen med andre ting, sier Gregersen. Det blir en del varer jeg ikke hadde tenkt å kjøpe, men det er jo så billig.

Flytter inn i nye lokaler

Havaristen omsatte for cirka 35 millioner kroner brutto i 2012 og har åtte til ti årsverk fordelt på 16 personer, som alle må bidra med alt fra henting av varer fra hele Østlandet, til å sitte i kassen og betjene kundene.

– Ja, her må alle trå til, sier Nilsen. Vi har cirka 1000 kvm med salgslokaler og det samme med lager som skal fylles hver eneste dag. Og nå gleder vi oss alle til å flytte inn i nye lokaler rett over veien. De er nesten dobbelt så store og er mer egnet for vår virksomhet. Der håper jeg vi vil være klare for åpning i løpet av neste uke, sier daglig leder.