FOLLO: SE VIDEOEN AV VALPENE HER
Det var ventet at Østmarkaparet skulle formere seg i vår, men siden den tid har ikke Statens naturoppsyn (SNO) mottatt livstegn fra valpene.
Rovdata iformerte forrige uke om at de har gjennomført DNA-analyser av innsamlet ulveskit fra Østmarka som viser at ulveparet fortsatt er i området.
- Men vi har ingen registreringer av valper, bekrefter rovviltansvarlig Jan Huseklepp Wilberg i SNO.
Løp langs vannkanten
Andre Johansen er imidlertid 110 prosent sikker på at han og en kompis så tre ulvevalper løpe langs vannkanten under fisketuren i Østmarka forrige lørdag.
- Det ble ingen fangst, men vi fikk et minne for livet, sier Johansen til ØB.
- De var lyse i pelsen og større enn Alaska husky, forteller han.
Han tror det kan ha vært en flokk gjess som lokket de små ned til vannet. Ved andre siden av det forholdsvis lille vannet satt de to kompisene med hakeslepp.
De fikk filmet deler av det spesielle øyeblikket med mobiltelefonen.
- Jeg så også gjennom kikkerten, og det var tydelig at det var ulv, sier Johansen.
Så tilsammen fire ulver
Johansen forteller videre at han ville tredjemann skulle ta del i det historiske øyeblikket.
- Jeg løp tilbake til der han satt og fisket, og ropte forsiktig at han måtte komme. Men da hørte valpene meg og forsvant opp i skogen.
Senere på kvelden fikk en av mennene øye på én av de voksne ulvene. Denne løp langs et vann like i nærheten.
- Kompisen min ringte og sa at han så ulven og at den var på vei mot oss to. Den forsvant opp i skogen med en gang den fikk øye på oss, forteller Johansen.
Samme kveld, lørdag, fikk ØB et tips om at en mann hadde sett en enslig ulv på Tårnåsen i Oppegård.
Sporing på snø
Hvor mange ulver som faktisk befinner seg i Østmarka er vanskelig å fastslå i barmarksesongen, og vanligvis blir valper i et ulverevir påvirst først etter at snøen har kommet, ifølge Rovdata.
Ulvene i Norge blir hovedsaklig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer, som samles inn gjennom hele året.