YTRE ENEBAKK: Braathen landskapsentreprenør anla stier, trapper og villaanlegg, laget fundament og deltok i plasseringen av skulpturer og severdigheter i parken.

– Ekeberg var en interessant jobb. Vi begynte i april og var ferdig i september. Egentlig skulle byggeperioden vært lenger, men åpningen ble fremskyndet med ett år. Så vi fikk en god attest fra en meget fornøyd Christian Ringnes, sier driftsleder Aslak Østvaag med et smil.

Braathen Landskapsentreprenør AS (tidligere Knut A. Thorvaldsen AS) har røtter tilbake til 1968, fikk dagens navn i 2008 og flyttet inn i nye lokaler på Gran i 2009.

Ekebergparken er ikke det eneste oppdraget på skrytelisten. Da Statsministerboligen, som egentlig består at tre bygninger, skulle rehabiliteres, var det firmaet fra Enebakk som fikk oppdraget utendørs. I dag har de ansvaret for å vedlikeholde anlegget, der Jens Stoltenberg ofte stilte opp da han skulle fotograferes.

Da nye Ahus ble bygget, var det bare for Braathens ansatte å brette opp ermene og ta i. De fikk ansvaret for hele parkanlegget med alle grunnarbeider, stein, planter og plen, all pynt og møblering ute, bord og benker, sykkelstativ, skulpturer, lekeplasser for friske og syke barn, vann og avløp. Det er landskapsentreprenøren som står for alt som skal gjøres fra husvegg til tomtegrense.

– En landskapsarkitekt tegner hvordan de vil ha det, og så bygger vi det.

Byggemateriellet er blant annet stein, tre og stål samt jord, gress og planter.

– Vi har to store prosjekter gående nå som er kjent for folk flest, og det er Aker Brygge og Bjørvika. Det er totalrehabilitering av utearealene på Aker Brygge; alt skal gjøres om, rives og bygge nytt, forteller Braathen.

Her kan du stemme på din favorittbedrift

Stranden, promenaden mellom bygningene og bryggene, sto ferdig til påske. Resten av arbeidet skal fullføres før 17. mai neste år. Det går med 6500 tonn granittplater bare til Aker Brygge-prosjektet. Det tilsvarer 420 lastebiler bare med naturstein.

– Og det legges for hånd, med håndmakt og vakuumløfter.

– Så dere hviler ikke på laurbærene?

– Nei, håper ikke det! 2014 har startet med mer å gjøre enn noen gang, også på vinterstid. Takket være en fin vinter og mange store ordrer har vi hatt rekordomsetning 1. kvartal 2014, og satser på å passere fjorårets omsetning på 102 millioner kroner, erklærer Einar Braathen.

Her er de andre nominerte:

Matvarer fra hele verden

Treffer blink i markedet

Kler opp soldater og politi

Cacas eser ut av lokalene