ENEBAKK: – Ragnhild Jølsens tekster er ikke akkurat lett tilgjengelig. Men de passer godt til vår rockegenre. Her er det ikke mye dur, mest moll, sier vokalisten, Henning Bergersen. Han er den i kvartetten Moys som er mest opptatt av Ragnhild Jølsen etter å ha fordypet seg i enebakkforfatterens romaner og livshistorie gjennom 15 år.

Måneskinn og tåke.

– Jeg har nok vært pådriveren i bandet, men har ikke møtt motstand hos de andre. Jølsen var jo en bra forfatter, radikal for sin tid. CD-platen med tittelen "Måneskinn og tåke", som skal slippes 27. oktober i år, er en fin mulighet til å gjøre Jølsens tekster bedre kjent for et større publikum.
2008 er Jølsen-år i Enebakk - 100 år etter forfatterens død. Mange regner henne for den største kulturpersonlighet i Enebakk kommune til tross for at hun døde ung, bare 32 år gammel.
Ragnhild Jølsen ligger begravet ved Enebakk kirke, middelalderkirken i Kirkebygda.

Foreløpig 10 låter.

Plateutgivelsen er en del av det offisielle programmet i forbindelse med 100-års markeringen og Enebakk kommune sponser produksjonen med 20.000 kroner.
Moys har jobbet i halvannet år med tekstleting, låtsnekring og øvelsesspilling.
– Nå begynner det å ligne noe, så denne uken tok vi turen i studio for første gang, sier Øyvind Henriksen gitarist og eier av det lille studioet på Flateby. Mange av musikkideene startet i hans hode, men det endelige produktet er resultatet av samsnakking og samspill.
– Denne plateproduksjonen skjeler ikke så mye til det kommersielle. Musikken er sammensatt av temaer og inneholder lite refrenger. Foreløpig har vi ti låter og er fornøyd med åtte av dem.

Uten noen rød tråd.

– Hva har vært bestemmende for tekstutvalget?
– Det har ikke vært lett å velge tekster, både fordi språket er hundre år gammelt og på dansk. Vi kunne ikke bruke romantekstene alene, men har hentet en del av versene hun bruker i romanene. Dessuten har vi funnet noe lyrikk, signert Ragnhild Jølsen, og som ikke er offentliggjort.
– Materialet er nokså begrenset og tekstene, som er fra hele hennes forfatterskap, gjør at det er vanskelig å tenke på en rød tråd gjennom platen, sier Henning Bergersen.

Gammel idé.

Moys har hatt et forhold til Ragnhild Jølsen helt siden 1993, da bandet ble etablert som tungrockband. Den gang satte Henning Bergersen melodi til to av Jølsens tekster, som trolig vil være med på høstens plate. Bandet hadde også en Jølsen-tekst med på den tredje plateutgivelsen, i 2001.
Siden har bandet stort sett ligget nede.
Men bandet var ikke mer dødt enn at Moys dukket opp igjen med en låt på cd-platen "Lyden av Enebakk" i 2007.

Smakebiter i juni.

Allerede 8. juni byr Moys på smakebiter fra platen i Ragnhilds Rom (etter den avdøde billedhuggeren Ragnhild Butenschön) i forbindelse med programmet "Linjelangs med Ragnhild Jølsen" i regi av Enebakk kulturforum. I september slippes dessuten en singel fra plateprosjektet. I tillegg har Enebakk blandakor bedt om å få arrangere to av låtene som kan egne seg for kor.
– Hva tror du Ragnhild Jølsen ville sagt om plateprosjektet?
Henning Bergersen smiler. – Dette tror jeg hun ville ha likt. Platen er laget med respekt.