ENEBAKK: I Ragnhilds rom i Enebakk hører vi dunkel rockemusikk. Bandet Moys spiller, mens forfatterne Arnhild Skre og Håkon Tysdal lytter oppmerksomt.
Det er øving for band og forfattere. 5. mars er premièren i Enebakk kultursenter, og da må alt sitte.
– Jeg tror ikke noe slikt har vært gjort før. I alle fall ikke her i Enebakk, ler vokalist Henning Bergersen.


Ny musikk til gamle tekster


I 2008 var det 100 år siden forfatteren Ragnhild Jølsen døde bare 32 år gammel. Nå kommer forestillingen om den sterke, halvt glemte skikkelsen i norsk litteratur. Arnhild Skre, Håkon Tysdal og Moys vil ta deg med på en reise gjennom Jølsens liv.
– Vi har jobbet med hennes tekster i flere år, og da Arnhild (Skre red.anm.) og Håkon (Tysdal red.anm.) skrev hver sin bok om henne, tenkte vi det ville være kult å lage noe sammen, forteller Bergersen.
Resultatet er kåserier og utdrag av Jølsens liv lest opp av forfatterne, samt nyskrevet musikk til Jølsens 100 år gamle tekster.

Vil inne i skolene


Først skal de spille i Enebakk kulturhus. Men de håper på mange flere opptredener.
– Femte mars er bare den spede begynnelse. Vi håper å få spille på flere kulturhus. Drømmen er vel å komme inn i skolene, mener Skre.
– Dette er en følelsesladet forestilling som også elever vil få utbytte av. Jølsen levde litt som James Dean, kort og fort. Hun ville kanskje vært vokalist i et metalband hvis hun hadde levd i dag, fortsetter Tysdal.


– Rystet sin samtid


Band og forfattere ønsker å gi publikum en opplevelse av hva Ragnhild Jølsen gjorde.
– Folk er ikke klar over hvor mye hus rystet sin samtid. Jølsen skrev rått og mørkt, og fremkalte også de første orgasmene i norsk kvinnelitteratur. Tekstene hennes holder fortsatt mål, er de enige om.

Nytt publikum


Forestillingen er en utfordring for aktørene.
– Dette blir en helt annen setting både for oss som band og for forfatterne. Vi treffer et helt annet publikum enn vi er vant til. Vi får håpe de liker både oss og Jølsen. Vi er i alle fall oppslukt i henne, smiler de.
I tillegg til Bergersen, Skre og Tysdal er Robert Cohn (trommeslager), Kristine Siggerid Skau (synth og kor), Øyvind Henriksen (gitar) og Jørn Gundersen (bass) med.