OSLO: Kirsten Hald er overlege ved gynekologisk avdeling på Ullevål sykehus. Hun er med i et team som skal stå for studien her i Norge.
– Studien kalles OASIS 2, og går over 26 uker. Men vil ta rundt ni måneder for dem som er med. Årsaken er at det tar rundt seks uker fra pasientene kommer til oss første gang, til de starter selve studien, forklarer Kirsten Hald.
LES OGSÅ: Pusteøvelser hjalp lite da redaktøren skulle kjenne på menstruasjonssmerter
Undertegnede ble oppfordret av gynekologen til å være med i studien, men falt dessverre utenfor på grunn av for høyt blodtrykk. Nå har Hald tatt kontakt i håp om å få med flere som vil være med på studien.
I Norge har 17 kvinner til nå vært inne til undersøkelser, men kun syv av disse har kommet igjennom nåløyet. Årsaken er at det er veldig strenge krav til pasientenes helse før de kan være med.
Overlege Kirsten Hald ved gynekologisk avdeling ved Ullevål sykehu
Totalt skal 370 kvinner i alderen 40 til 65 år være med på studien på verdensbasis. Målet i Norge er å få med minst 18 kvinner. Det er fem steder i Norge som er med i studien. To i Oslo, én i Fredrikstad, én i Trondheim og én i Stavanger.
I de 26 ukene selve studien varer vil noen få preparatet og de andre et placebo. Dette vil være de første 12 ukene. De neste 14 ukene vil alle få preparatet.
– Kjempeviktig
Hald forteller at det er kjempeviktig at det er en slik studie.
– Mange sliter med hetetokter i overgangsalderen. Østrogenbehandling har som regel svært god effekt, men ikke alle kvinner ønsker hormontilskudd, og noen kan ikke bruke det på grunn av andre sykdommer. Det finnes også naturmedisiner, men de virker ikke alltid like godt, og de fleste påvirker også hormonene, sier Hald.
LES OGSÅ: Julie (22) har sykdommen «ingen» snakker om: – På én måte så føler jeg meg presset til å få barn nå
Kvinners overgangsalder oppleves forskjellig fra kvinne til kvinne. Noen har ingen plager, mens andre igjen er ekstra plaget. Spesielt med hetetokter.
– De som er plaget med hetetokter blir svært påvirket av dette. Det er ikke enkelt å fungere normalt, da disse er svært ubehagelig og man mister konsentrasjonen. Enda verre er det hvis man ikke får sove.
Redde
Hun forteller at mange kvinner er redde for å ta preparater som er hormonbasert mot hetetokter. Derfor mener hun denne studien er så viktig.
– Det er litt dumt å være redd for et slikt preparat hvis man kunne ha blitt hjulpet. Preparatet i denne studien er ikke hormonbasert, og derfor er det så viktig å få med seg nok kvinner til denne studien. Hvis dette preparatet fungerer, vil vi få et alternativ til de hormonbaserte, sier hun.
Hvis du er nervøs for selve undersøkelsene, kan det opplyses at det tas blodprøver, EKG, måler blodtrykk og det tas celleprøver og en biopsi.
Den første gangen du er på screening tar det rundt tre timer. Det ble anbefalt å ta et par Ibux før konsultasjonen da biopsien kunne være litt smertefull. Undertegnede synes det var ubehagelig, men det tok bare noen få sekunder, og ubehaget varte kun noen få minutter etterpå.
Når du er ferdig med undersøkelsene får du med deg en telefon. Der skal du registrere hetetoktene to ganger daglig. Det er en veldig enkelt måte å registrere hetetoktene på, og resultatene blir sendt direkte til dem som leder studien.
Noen kan heller ikke ta hormonbaserte preparater. Det gjelder for eksempel kvinner som har hatt brystkreft.
– Å være med på studien vil selvsagt ta litt tid. Men man kan se positivt på det. Man blir fulgt opp ekstra, og så gjør man en innsats for kvinnehelse, oppfordrer Kirsten Hald.