NETTAVISEN: – Jeg skal aldri ha Tesla igjen. Det er tragisk, sier Erik Persson til Nettavisen.

I oktober 2020 kjøpte Persson en splitter ny Tesla model X til rundt 950.000 kroner.

Bilen fungerte godt i starten, men da vinteren kom opplevde Erik overdreven dugg på rutene. Det var også problemer med å bremse.

– Det var livsfarlig å kjøre, sier Persson om bilens første vinter på veiene.

Persson klagde til Tesla. «Det dugger i hele bilen» skriver blant annet Persson i mars 2021. Samtidig løfter han en rekke andre feil den erfarne bilisten har merket:

En av «vingedørene» hadde en feil og sensoren måtte erstattes, det er overdreven kondens i baklyktene, glassene på en av «vingedørene» må justeres og vindusviskerne må byttes. Feilene blir fikset.

– Mye tull og problemer

Men Tesla kunne ikke finne noe feil på klimaanlegget, og Persson fikk beskjed om at det måtte være en brukerfeil.

– Jeg har hatt bil i ganske mange år, og mange forskjellige biler. Jeg tror jeg skjønner hvordan jeg bruker et varmeapparat. Jeg har klaget på dette hele tiden.

Samme sommer er Persson tilbake på Tesla-verkstedet to ganger. Duggen fortsetter å skape problemer. I tillegg vibrerer drivakselen.

«De skal på ferie snart og føler ikke at det er trygt å kjøre bilen», skriver servicemedarbeideren i fakturaen.

Persson skulle egentlig til Lofoten.

– Det var et stort problem. Jeg har bare én stor bil. Vi har også en KIA med rekkevidde på 12 mil. Teslaen er hovedbilen vår, men det har vært veldig mye tull og problemer, sier han til Nettavisen.

Drivakselen blir byttet. Det kommer også opp en feilmelding fra styresystemet. Erik ber om lånebil.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Tesla for en kommentar uten hell.

Flere turer til verkstedet

De siste tre årene har Persson vært innom Tesla-verkstedene i Oslo, Drammen og Moss ni ganger totalt. Nettavisen har sett fakturaene.

Bilen har hatt problemer med lading, måtte bytte SIM-kort og hatt en lekkasje i frontvinduet.

«Oppdaget i dag at høyre dørstolpe og sikkerhetsbelte er kliss vått. Så her har jeg en vannlekkasje. Kan dere sette opp en time, så jeg får sjekket vannlekkasje? Og jeg må ha lånebil» skriver Erik i en melding til Tesla november 2022.

Servicemedarbeideren skriver i fakturaen at vannlekkasjen var forårsaket av at et glass har blitt feilplassert. Problemet blir fikset, men skaper flere utfordringer.

I april 2023 skrev Persson en melding til servicesenteret på nytt:

«Det er en skade på taket og lister som er ødelagt etter siste service da dere tok ut frontrute. Bilen dugger fortsatt plutselig kraftig innvendig. Dette må være noe galt. Meldt flere ganger siste 2 år. Feil med varmeapparat? Lørdag for 2 uker siden fikk jeg ikke opp bakdører. Ringte assistanse, men de kunne ikke hjelpe. Dagen etter var det ok igjen, men sensor bør sjekkes.»

– Jeg meldte også i fra om skadene på taket like etter at det var utbedret, men nesten alle meldingene med bilder og vedlegg er ikke tilgjengelige for meg i appen lenger, sier Persson.

Bilen dugger fortsatt den dag i dag.

– Det er helt håpløst. Bilen står inne i garasjen om vinteren. Jeg kan kun bruke bilen om sommeren.

Han reagerer kraftig på den kundeservicen Tesla har møtt han med.

– Det mest frustrerende er at du aldri får pratet med noen. Alt går gjennom applikasjonen, og man bytter på å kommunisere på engelsk og norsk.

Bilen til over 900.000 kroner har ført til flere trøblete kjøreturer. På en reise fra Vinterbro til Oslo måtte han stoppe to ganger for å få luftet bilen. En langtur til Elverum var nesten umulig å gjennomføre.

Nå vurderer han å ta rettslige skritt.

– Jeg må prøve å få ordnet det på en aller annen måte med en advokat eller noe sånt. Jeg må få en ekspertvurdering.