NORDRE FOLLO: For øyeblikket herjer både NORO-viruset, eller omgangssyke på folkemunne, korona, vanlig influensa og RS-viruset i kommunen. I tillegg er det mange som er smittet med bakterieinfeksjon streptokokker som ofte gir halsbetennelse og kan utvikle seg til skarlagensfeber. Det kan bli litt mye for både de som er smittet, legevakten og fastlegene. Samtidig mener kommuneoverlege Monica Viksaas Biermann at folk bør leve som normalt.

– Det er viktig at folk flest lever som normalt, men holder seg hjemme hvis man er syk. For å holde smitten unna, er det beste rådet gjelder fremdeles de grunnleggende smittevernrådene som en god håndvask, oppfordrer hun.

Hun forteller videre at kommunen ikke lenger har like god oversikt over smitte. FHI la i november ned oversikten som viser sykdomspulsen i de ulike kommunene i landet.

– Det gjør at vi har betydelig mindre oversikt over smitte i kommunen. Men jeg er blitt informert om at det stor pågang på legevakten, og at det er mye infeksjonssykdom i kommunen.

To år med pandemi og mye isolasjon tyder på at innbyggernes immunforsvar ikke er helt tilbake på normalt nivå, og er mer utsatt for virus og bakterieinfeksjoner enn før pandemien.

– Samtidig ser det ikke ut som om bakterieinfeksjonene er verre enn tidligere. Og det er bra. Og så har vi også medisin mot streptokokkinfeksjoner og skarlagensfeber. Det blir behandlet med penicillin.

Ny medisin

Tidligere i desember ble koronamedisinen Paxlovid er tilgjengelig for personer som har høy risiko for alvorlig sykdom. Viksaas Biermann oppfordrer innbyggere i risikogruppene om å teste seg for korona hvis de blir syke.

– Hvis de er smittet bør de ta kontakt med fastlegen for å høre om Paxlovid er noe de bør ta for å forhindre alvorlig sykdom. Det er i alle tilfelle legen som må skrive medisinen ut på resept. Dette er ikke en medisin som kan kjøpes over disk på apoteket, informerer kommuneoverlegen.