SKI: Han er en av flere langdistanseløpere som nå har funnet sammen i den nye seniorgruppa i Ski IL Friidrett. Vi treffer dem i Idrettsparken i Ski, der de er godt i gang med å gjøre unna ei økt med lange intervaller.

Flere av dem har dessuten akkurat kommet i mål på årets første utgave av Follotrimmen. Klubben har ikke hatt ei aktiv seniorgruppe på flere år. Nå har flere løpsglade karer gått sammen for å lage et miljø der de kan «lide sammen», som Stian Eriksen spøkefullt sier det.

- Dette miljøet er viktig for meg. Det å ha en avtale gjør det lettere å komme seg ut og få gjort unna de harde øktene, forklarer han.

- Vi har én fast felles trening i uka. Av og til møtes dessuten noen av oss klokken 07.00 på søndager og løper en langtur sammen.

- To treninger i uka, holder det, da?

- He-he. Nei, det blir nok stort sett løping hver dag, ofte sju-åtte ganger i uka, korrigerer han.

Det må nok også til. Han har Berlin Maraton på høsten som sesongens store mål. Dette er et av vernes mest populære maratonløp, og før pandemien fullførte han dette løpet på den meget respektable tiden 2.42.

- Har vært på leting

18-årige Mathias Stähli fra Siggerud er yngstemann i gruppa. Han forteller at han kom med etter et initiativ fra Simon Vogel, som har vært den som dro dette i gang.

- Uten å kjenne til hverandre, har vi vært venner på Strava.

Strava er en app der løpere og syklister registrerer tider.

- Han tok kontakt og bra meg melde meg inn i Ski IL Friidrett, og det passet bra, for jeg hadde vært på leting etter en klubb, et miljø, og noen å trene sammen med, sier Stähli.

Som tidligere har spilt – og delvis spiller – både håndball og fotball.

- Målet er å bli så god som mulig, men uten å satse for fullt, sier han. For ham betyr «uten å satse for fullt» seks-sju treningsøkter i uka.

- Inkluderende fellesskap

Men det understrekes at man slett ikke behøv å trene så mye for å være velkommen i den nystartede seniorgruppa i Ski.

- Dette er et inkluderende fellesskap der alle er velkommen, sier Geir Gjessing.

- Uansett hvilket nivå man er på, er dette et fint tilbud til den som ønsker å utfordre seg selv litt.

- Dette passer for alle som liker å løpe, utfyller Lars-Christian Simonsen. Han er en løpsglad kar, opprinnelig fra Senja, nå bosatt i Ski, og synes det er fint å ha dette tilbudet i nærmiljøet.

- Det å løpe er en livsstil for meg, og da er det fint å tilhøre en klubb, ha en «uniform» og være en del av et fellesskap, sier Simonsen.

Også han har Berlin Maraton til høsten som sesongens store mål. Da må noen tøffe intervalløkter gjøres unna.

- Et mentalt fristed

Flere av de som nå satser på lange løp i Ski IL Friidrett var tidligere med i ei gruppe de kalte «L2-toget».

- Så fant vi ut at vi burde melde oss inn i den lokale klubben. Det er viktig å ha et sosialt holdepunkt, forklarer Vegard Saga.

- Jeg løper stort sett hver dag, men har senket ambisjonene noe nå når jeg har fått to barn. I min nye hverdag er denne gruppa blitt et mentalt fristed for meg, sier han.

For Vegard Saga er Gøteborgsvarvet (halvmaraton) sesongens store mål.

- Gjør satsingen lettere

- Disse fellestreningene gjør at man har noen som trekker deg med også på de dårlige dagene. Dette er et tilbud som har manglet her i Ski, og som jeg tror kan bidra til å løfte hele klubben, sier Geir Gjessing.

- Og spesielt når vi ønsker å delta i et banestevne, er det viktig å kunne gjøre det gjennom en friidrettsklubb.

- Også for meg er det først og fremst hel- og halvmaraton som gjelder, men for å få fartsressurser er det viktig å delta i noen banestevner, sier Gjessing.

- Fellesskapet gjør satsingen lettere, slår han fast.