FOLLOBANEN/SKI: Gjennom de siste ukene har ØB telt ned til åpningen av Follobanen, og søndag 11. desember var reisetiden mellom Ski og Oslo S halvert. Mange – blant annet flere lokale politikere og nåværende og tidligere ordførere – fikk med seg den aller første vanlige togavgangen på R21, som gikk fra Ski stasjon klokken 07:24 søndag.

Snorklipping

Mange fikk også med seg den høytidelige snorklippingen på Oslo S mandag morgen. Det var kong Harald som klippet snora på Oslo S, men han fikk god hjelp av Nordre Follo-ordfører Hanne Opdan som holdt den ene enden av silkebåndet.

Samtidig førte en sporveksel med problemer ved Oslo S til forsinkelser og innstillinger på både Østfoldbanen og Follobanen. Toget med kongen, kronprinsen, et større pressekorps og hele festfølget ombord, rullet inn på Ski stasjon åtte minutter forsinket.

Snakket med kongen og kronprinsen

På stasjonen ble de imidlertid møtt av tredjeklassingene fra Hebekk skole, Matilde Nordli Hestnes og Emil Robertsen Misund, som hadde med seg blomster til kongen og kronprinsen.

Kong Harald som kom med krykker tok imot buketten fra Emil, mens kronprins Haakon fikk blomsterbuketten fra Matilde. De tok seg også tid til en liten prat med de to på perrongen:

– Så flinke dere var, sa kronprinsen, mens kongen lurte på om det ble kaldt.

– Dere har kledd dere bra dere. Det er fint, påpekte kronprinsen.

For de inviterte gjestene, fortsatte åpningsseremonien på Odeon Ski.

Folkefest i kulda

For folk i Ski fortsatte imidlertid feiringen ute i gata og på torget i Ski sentrum.

Med nærmere 50 boder, nissetog, godteposer og annen underholdning, var grunnlaget lagt godt til rette for en skikkelig folkefest i kulda.

– Det er tydelig at folk setter pris på at det skjer noe her på torget. Her kommer de jo strømmende, selv i dette kalde været, sa Toril Berg-Domaas, som solgte strikkeprodukter.


ØB-redaktør Anders Nordheim-Dahl tok temperaturen på stemningen tidlig på ettermiddagen, og tok med seg representanter fra sentrumsforeningen og Nordre Follo kommune på en liten runde i gågata og på torget.

Blant dem som var med på runden, var Cecilie Mæle fra Nordre Follo kommune, som jobber med utviklingen av Ski.

– Dette har vi ventet på veldig lenge. Vi har holdt på med planer i mange, mange år. Og det er ikke hver dag vi får et prosjekt til 36-38 milliarder. Det er det vi faktisk har nå fått i dag. Og det må jo markeres, sier hun.

Hele opptaket finner du her:

Mandag den 12. desember klokken 14.00 sparkes folkefesten for Follobane-åpningen i gang på torget i Ski, og ØB rapporterer live. Arrangementet er i regi av Ski sentrumsforening, Nordre Follo kommune og Østlandets Blad. Les alt om festen på øb.no, og bli med på moroa du også! I denne sendingen vil du få all informasjon du trenger i forbindelse med den store festen. Vi sees på torget - nyhetene får du på øb.no.

Bygger ut

Det er ingen tvil om at åpningen av Follobanen vil få betydning både for pendlere på store deler av Østfoldbanen, og for Folloregionen generelt på andre områder. I Ski har det skjedd mye i form av utbygging de siste årene, og her vil det skje enda mer fremover - blant annet på Bane Nor sine tomter. ØB snakket med sjefen i Bane Nor Eiendom mandag, Jon-Erik Lunøe, som blant annet kunne fortelle om deres planer i Ski, hvor det blant annet skal bygges et 15 etasjer høyt hotell.

– Områdereguleringen for stasjonsområdet er klar nå i 2022. Hvis alle prosesser går så raskt som mulig, vil reguleringsplanen være ferdig i 2024. Da kan hotellet vårt stå klart i 2026, sier han.

Åpnet stasjonen i sommer

Mens arbeidene med Blixtunnelen har pågått i det skjulte inne i fjellet, er det arbeidene med Ski stasjon og bussterminalen i jernbaneveien som gjerne har vært mest iøyenfallende for folk. Åpningen av stasjonen ble feiret med brask, bram og folkefest, men i betydelig varmere vær i august i år. Her forteller kunstnere Tiril Schrøder om det 66 meter lange kunstverket hun selv fikk se ferdig først da det ble avduket:

LES MER OM DEN ÅPNINGEN HER:

Her finner du en rekke av sakene og videoene vi har publisert i forbindelse med Follobaneåpningen søndag og mandag, og gjennom de siste månedene.

Fikk du ikke vært der? ØB strømmet live for deg, og her kan du se reprise av sendingen hvor kongen ankommer Ski stasjon med toget.

Statsministeren tok seg tid til en prat med ØB på Oslo S.

Les også

Å ikke kaste seg på ekspresstoget med gullbillett nå, bokstavelig talt, kan gjøre at vi kan gå glipp av selve avgangen

Da var Follobanen endelig åpnet, og det var duket for folkefest i Ski sentrum. Mange trosset minusgradene og danset foran juletreet etterfulgt av nissetog. Les mer på øb.no.

Klokken 09.00 ble den nye togstrekningen offisielt innviet av Kong Harald på Oslo S. Her kan du se begivenheten i opptak.

Bildeserie

Se hvem som koste seg på folkefesten i Ski

– Stasjonen har blitt veldig fin, men noe varmerom trengs ikke

Les også

Vi håper at togtilbudet blir mer forutsigbart, og at Gunnar og alle andre reisende med L2 vil få gode reiseopplevelser

Les også

Mandag åpnes første del av julegaven til 35 milliarder kroner – 12. desember følger resten etter i 200 km/t