Den spektakulære hendelsen på himmelen er ventet å begynne rundt klokken 04.30 mandag morgen og skal være enkel å observere i hele landet, forutsatt godt vær, skriver nettstedet Himmelkalenderen.

En total måneformørkelse skjer når sola, jorda og månen ligger på linje og månen kommer inn i jordas helskygge.

Still vekkeklokka

Under mandagens måneformørkelse vil månen bli helt dekket av jordas skygge klokken 05.41. Full formørkelse vil vare i en time og tre minutter og er spesiell siden den inntreffer mens månen er såkalt supermåne.

I tillegg til måneformørkelsen vil to lyssterke morgenplaneter hilse på mandag, skriver Himmelkalenderen.

Venus og Jupiter vil stå opp mens måneformørkelsen er inne i sin siste fase. Venus, som er den klareste, vil dukke opp først. Begge vil passere meget lavt på himmelen og ikke være synlige fra Nord-Norge.

Lenge til neste gang

Astrofysiker Jan-Erik Ovaldsen anbefaler folk å stå opp grytidlig mandag morgen for å få med seg den totale måneformørkelsen, ettersom det kan bli lenge til neste gang. Ifølge Ovaldsen kan det nemlig gå nesten ti år før man igjen får observere hele forløpet til en total måneformørkelse.

– Jeg anbefaler virkelig å benytte denne sjansen, hvis været er godt der du befinner deg. Du trenger ikke nødvendigvis være oppe halve natta, men står du opp i 6-tiden, kan du oppleve både full dekning og den delvise fasen til slutt, sier Ovaldsen på nettstedet.

2018 bød på to totale måneformørkelser. Den første skjedde 31. januar og var mest synlig og spektakulær i Nord-Norge. Den andre fant sted 27. juli og var mest interessant i den sørligste landsdelen.